Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДМИТРО КУЛЕБА: ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ПОВОД 90 ГОДИНИ ОТ ГОЛОДОМОР ПОДПИСАХА 55 ДЪРЖАВИ

Киев, 24 ноември 2023.- Декларацията по повод трагичната 90-годишнина от Голодомор от 1932-1933 г., инициирана от Украйна в ООН, е подписана от 55 държави. Тя е подкрепена и от делегацията на Европейския съюз.

Дмитро Кулеба

Това съобщи министъра на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба в Twitter (X).

Според министъра, е важно, че Голодомор привлича все по-голямо внимание в ООН, а броят на подписите се е увеличил драстично в сравнение с предишния подобен документ през 2018 г.

Кулеба подчерта, че украинската дипломация ще продължи да работи за възстановяване на историческата справедливост и за почитане на жертвите на Голодомор.

“Ужасите на Голодомор трябва да послужат като ясно напомняне за днешните и бъдещите поколения за необходимостта от предотвратяване на подобни жестокости и опити за използване на храната като оръжие, които са един от ключовите компоненти на продължаващата агресия на Русия против Украйна”, заяви пан Дмитро.

Голодомор от 1932-1933 г. се смята за едно от най-трагичните събития в украинската история. Масовият глад, организират от комунистическия режим на Сталин, води до милиони жертви в Украйна, предимно в селска местност. Историците твърдят, че тогава са починала от глад почти 7 млн. украинци.

Върховната рада на Украйна се обръща към демократичните държави с призив да признаят Голодомора от 1932-1933 г. за геноцид над украинския народ. След избухването на пълномащабната война този процес се засилва. Към днешна дата Голодомор в Украйна за акт на геноцид са признали: Австралия, Кралство Белгия, Република България (01 февруари 2023 г.), Република Еквадор, Република Естония, Грузия, Ирландия, Исландия, Канада, Република Колумбия, Република Латвия, Република Литва, Великото херцогство Люксембург, Съединените мексикански щати, Република Молдова, Кралство Нидерландия, Република Парагвай, Република Перу, Република Полша, Република Португалия, Словашката република, Република Словения, Съединените американски щати, Унгария, Федерална република Германия, Федерална република Франция, Република Хърватия, Чешката република, както и Балтийската асамблея, Европейския парламент, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и отделно 34 американски щата.(УВести)

Нашата справка:

През 2023 г. 92% от украинците смятат, че Голодомор е геноцид над украинския народ. През 2010 г. те бяха 62%, показва социологическото проучване на “Рейтинг”, извършено 14-16 ноември т.г.

Само 4% го отричат, а 4% се колебаят дали да отговорят.

Както е отбелязано, “през последните десет години броят на респондентите, които са съгласни с тезата, че Голодомор от 1932-33 г. е геноцид над украинския народ, се е увеличил един път и половина. Голодомор. се признава за геноцид от огромното мнозинство от жителите както на западните, така и на централните и югоизточните райони на страната. В това отношение не се наблюдават значителни отклонения в различни възрастови групи.

Още по темата:

ЖЕРТВИТЕ НА УКРАИНСКИЯ ХОЛОКОСТ СА 7 МЛН. ДУШИ