Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ISW АНАЛИЗИРАТ РЕЧТА НА ПУТИН НА СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА G-20 – РЕТОРИКАТА Е ДРУГА

Кремъл продължава да използва войната в Израел, за да подкопае подкрепата на Запада за Украйна

Киев, 23 ноември 2023.- Вчера руският диктатор Владимир Путин направи онлайн обръщение към срещата на върха на G-20. Той спомена войната в Израел, вероятно, за да подкопае подкрепата за Украйна. Това се посочва в доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Путин заяви, че светът трябва да бъде “шокиран” от кървавата революция на Евромайдана от 2014 г. в Киев и от войната, която “киевският режим уж води срещу собствения си народ” в Донбас, както и от сегашното “унищожаване на цивилни граждани в ивицата Газа”.

Анализаторите отбелязват, че Путин е променил драстично реториката си по отношение на войната в Израел, тъй като предишните му изявления се основаваха на призиви за примирие в Газа. ISW предполага, че Кремъл продължава да използва войната в Израел, за да подкопае подкрепата на Запада за Украйна. Освен това, думите на Путин са сигнал за потенциално нарастваща подкрепа за иранските интереси в региона и готовност за конфронтация с Израел.

Диктаторът също така повтори шаблонна реторика, която лъжливо представя желанието на Русия да участва в мирни преговори, което вероятно следва да накара Запада да подтикне Киев към диалог с Москва. Путин заяви, че светът трябва да “помисли как да спре тази трагедия” – войната против Украйна, започната от Русия, фалшиво сигнализирайки за желание за участие в преговори”, се казва в доклада.

ISW подчертава, че Путин и други руски официални лица редовно заявяват, че Кремъл е готов за диалог за прекратяване на войната, като същевременно сигнализират, че няма да отстъпят превзетите украински територии.

“Няма признаци, че Путин се отказа от максималистичните си цели. Ето защо едно преждевременно прекратяване на военните действия в Украйна значително увеличава вероятността от подновяване на руската агресия при много по-благоприятни за Кремъл условия в близко бъдеще”, смятат от ISW.

Припомняме, че индийският министър-председател Нарендра Моди проведе виртуална среща на върха на лидерите от G-20. Китайският президент Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън игнорираха срещата, на която за първи път от две години насам присъстваше руският президент Владимир Путин.(УВести)