Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИ ТОП РАЗУЗНАВАЧ РАЗКРИВА ПЛАНОВЕТЕ НА ПУТИН ЗА УКРАЙНА И ЗАПАДА

Путин иска да възстанови империята си като част от глобалното преразпределение на света

Киев, 23 ноември 2023.- Ръководителят на Службата за външно разузнаване на Украйна Олександър Литвиненко смята, че “след като не успя да победи Украйна в мащабна война за три дни, Кремъл е преминал точката, от която няма връщане назад в отношенията си със Запада”. Следователно, Путин може само или “да триумфира, или да загуби съкрушително”. Това мнение е изразено от Литвиненко в рубриката му на сайта на Интерфакс-Украйна.

Олександр Литвиненко

Плановете на Путин за глобално преразпределение на света

Путин е убеден, че Русия ще успее да “върне” Украйна и останалите “исторически руски земи” и че империята може да бъде възстановена само чрез глобално преразпределение на света.

Според плана на Путин, отбелязва Литвиненко, преразпределението може да отнеме 10-15 години и “да бъде съпроводено с конфликти от различен мащаб и интензивност, евентуално с използване на ядрено оръжие”.

“Освен това, войната срещу Украйна в момента се възприема от Кремъл като важен, но не и единствен фронт за Русия, която всъщност води глобална война със САЩ и Запада като цяло”, казва Литвиненко.

Затова Кремъл се стреми да реши четири проблема:

– да осигури вътрешна стабилност, да мобилизира населението и икономиката и да увеличи производството на оръжия и военно оборудване;

– да се създаде коалиция от държави, алтернативни на Запада, “коалиция на мнозинството”;

– да се подготви за бъдеща агресия срещу други държави (Олександър Литвиненко смята, че Кремъл вече е започнал подготовка за разширяване на агресията си: “В момента приоритет са Молдова и балтийските държави: Литва, Латвия, Естония: цялата западна част на бившия СССР. Претекстът е нарушаването на правата на рускоговорящите (предимно в Латвия и Естония)”;

– разпалване на конфликти в Близкия изток, Африка и на Балканите.

Руският диктатор Путин

Целите на Путин за Украйна

Целите на Путин за Украйна не са се променили, смята Литвиненко. “Путин се нуждае от колкото се може по-голяма част от територията на Украйна, защото за руснаците става въпрос за “връщане на родните руски земи”, казва той.

Войната е навлязла в етапа на война на изтощение, смята Литвиненко. “Има все повече и повече доказателства, че Кремъл е готов да води война толкова дълго, колкото е необходимо. Руската Федерация вече включва фактора “Специална военна операция” (СВО) в плановете си за окомплектоване на въоръжените си сили за 2024-2025 г. Кремъл вярва, че разполага с достатъчно ресурси (военни, технически, икономически и човешки), за да воюва с Украйна на сегашното ниво за дълъг период от време. В същото време Москва е убедена, че вътрешните ресурси на Украйна уж “се приближават към пълно изчерпване”, казва ръководителят на Службата за външно разузнаване на Украйна.

Въпреки това, пише Литвиненко, Кремъл, по предложение на ФСБ (по-рано – КГБ), е решил да коригира тактиката си, като се съсредоточи върху вътрешното подкопаване на Украйна и дестабилизирането на украинското общество.

Очаква се то да се съсредоточи върху три задачи:

– натиск по цялата фронтова линия със завземане на определени политически и медийно важни точки, включително Авдиивка;

-унищожаване на критична инфраструктура (електроцентрали, петролни рафинерии, транспортни възли) през зимата, за да се направи невъзможен нормалният живот на цивилното население;

– подкопаване на социалното единство чрез подхранване на амбициите и провокиране на военните (“само те могат да възстановят реда”) и опозиционните политически сили (“само те са достойни да управляват Украйна”).

Зимата на 2023 г, когато украинските градове често бяха на режим на тока

Кремъл иска да доведе общественото недоволство от правителството и живота до критична точка, така че Украйна да изпадне в хаос.

“Руснаците не се интересуват от това кой ще дойде на власт след сегашното ръководство. Те са убедени, че който и да е той, няма да може да овладее ситуацията и Украйна ще потъне в хаос. В крайна сметка Западът не само ще спре помощта, но и ще се обърне към Русия с предложение за спешни преговори и прекратяване на войната”, отбелязва Литвиненко.

“Информираните са въоръжени. Украйна се бори за своята свобода и за свободата на всички народи по света. Свободните хора ще победят…”, заключи ръководителят на Службата за външно разузнаване на Украйна.(УВести)

Нашата справка:

Именно за горното е предназначен руският бюджет за 2024-2026 г. Още през 2024 г. почти 40% от бюджетните разходи ще бъдат изразходвани за война (29,4% или над $100 млрд. за отбрана и 9,2% или $34 млрд. за правоохранителни и специални служби); през 2025 г. – 35% (съответно $93 млрд. и $35,5 млрд.), през 2026 г. – 30,5% (съответно $80 млрд. и $37 млрд.). През 2023 г. тези стойности са 31,8% ($69,5 млрд. за отбрана и $35 млрд. за правоприлагащи и специални служби).