Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРАЙНАТА ДЕСНИЦА ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ В ХОЛАНДИЯ. ТЯ Е ПРОТИВ ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА

Киев, 23 ноември 2023.- Крайнодясната Партия на свободата, ръководена от 60-годишния Герт Вилдерс, печели парламентарните избори в Нидерландия, съобщава “РБК-Украйна“.

Към този момент са преброени почти всички гласове – 98%. Избирателната активност е била 77,8%.

Партията на свободата, чийто лидер Герт Вилдерс ще се опита да състави новото правителство, печели 37 места в парламента от общо 150.

На второ място се класира коалицията на левите зелени и лейбъристите, оглавявана от бившия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Тя ще получи 25 места.

Марк Рюте

Народната партия за свобода и демокрация на настоящия нидерландски премиер Марк Рюте е на трето място с 24 места.

Новата партия “Нов социален договор” също печели 20 места. Останалите мандати отидоха при други партии.

Какво да очаква Украйна?

Анализаторите подчертават, че процесът на формиране на коалиция в Нидерландия ще бъде дълъг. Крайнодесният Герт Вилдерс, вероятно, ще се опита да състави правителство заедно с партията на Рюте и “Нов социален договор”. Заедно те ще имат 81 място, т.е. 54%.

Преговорите, обаче, може да се окажат трудни, тъй като другите политически сили не подкрепят възгледите на крайнодясната партия.

Вилдерс има антиислямски възгледи и предлага да се затворят всички джамии в Нидерландия. Освен това, политикът е против засилване на сътрудничеството с ЕС, иска да намали плащанията и да блокира разширяването на съюза. Той подкрепя конфронтационната политика на унгарския премиер Виктор Орбан, а също така се обявява за прекратяване на военната помощ за Украйна. Според него, самата Нидерландия се нуждае от оръжия.

В “Х” Орбан поздрави Вилдерс с “Вятърът на промяната” на групата “Скорпионс”.

Припомняме, че в момента холандското правителство се оглавява от Марк Рюте. Той е на поста си от 2010 г. Очаква се Рюте да напусне поста си през първата половина на 2024 г. Той е сериозна кандидатура за поста генерален секретар на НАТО.(УВести)