Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГРАЖДАНИ ИЛИ “СЪНАРОДНИЦИ”. КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ В УКРАЙНА?

Врагът ясно е казал по какви признаци сте сънародник с него, той не пита защо

Киев, 23 ноември 2023.- Когато съзнателните, страстните и най-добрите ще се преборят за Украйна, дали останалите граждани ще могат да продължат да я създадат?

Остап Дроздов

Това е въпросът на войната, пише украинският журналист Остап Дроздов. Горчивият урок на Майдана е, че извън неговия периметър нямаше кой да утвърди всички ценности, които Небесната Сотня беше издигнала на върха. Светлите, предприемчиви, вдъхновени хора на Майдана се разтвориха в желеподобното мнозинство.

Както преди 10 години, така и днес съвременните украинци винаги се сблъскват с мощния съюз на стомасите, празните черепи, телевизионните дистанционни и глухите сърца.

Както преди 10 години, така и днес, без превръщането на народната промяна в политически резултат и нова реалност, съществува огромен риск да се повтори същият цикъл, само че сега той ще бъде сто пъти по-кървав.

Аз често използвам този термин – “соотечественник” (сънародник). Той е взет от федералния закон на Руската федерация от 1999 г., на който се основава целият им империализъм. В него ясно е посочено, кого те смятат за свой сънародник. Освен руснаците в самата Русия, това са хората извън Русия:

– тези, които споделят общ език.

– тези, които споделят обща история и културно наследство.

– тези, които са направили съзнателен избор в полза на духовната и културната връзка с Русия.

Независимо дали се смятате за “сънародник” или не, те ви смятат за такъв само на основание, че сте:

– рускоговорящ човек;

– съзнателно консумирате руски културен продукт;

– съзнателно избирате московската църква;

– имате връзка с руското наследство.

Можете да крещите колкото си искате, че това не е вярно, че всъщност сте за Украйна – но това за врага няма значение, защото врагът ясно е посочил, какво ви прави негов “сънародник” и, следователно, проводник на неговия свят (“русский мир”) в Украйна и, следователно, негов неволен съучастник.

Агресорът не пита, какво ви мотивира да пребивавате в орбитата на руския свят, агресорът просто констатира факта, че вие сте в тази орбита. И той идва при вас.