Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕМИЕРЪТ НА ХОЛАНДИЯ МАРК РЮТЕ СТАНА ФАВОРИТ ЗА ПОСТА ШЕФ НА НАТО

Киев, 22 ноември 2023.- Холандският премиер Марк Рюте се очертава като фаворит за лидер на НАТО, засенчвайки други кандидати, включително естонския премиер Кая Калас, съобщава “Цензор.Нет”, като се позовава на Bloomberg.

Въпреки че повече кандидати могат да се включат в надпреварата, 56-годишният Рюте вече спечели консенсус сред много съюзници да поеме поста, когато мандатът на Йенс Столтенберг изтече през октомври.

Рюте приключва 13-годишния си мандат като министър-председател на Холандия. След като правителството се разпадна през юли заради вътрешна борба за миграционната политика, той каза, че ще служи до избирането на нов кабинет.

Правителствата на Холандия и САЩ обсъдиха шансовете на Рюте да ръководи алианса по времето, когато той обяви миналия месец, че е готов да се кандидатира за поста, според източник. Рюте обаче не беше в пряк контакт с американските си колеги.

Ролята на генералния секретар на НАТО ще продължи да бъде критична, тъй като войната на Русия против Украйна продължава. Ръководителят на алианса ще трябва да балансира избягването на всякакви директни ефекти или по-широка ескалация между алианса и Русия, като същевременно насърчава съюзниците да поддържат военна и финансова подкрепа за Украйна, докато обществото се уморява от разходите.

Решението за одобряване на кандидат за поста генерален секретар на НАТО трябва да бъде взето единодушно от всички членове на Северноатлантическия пакт, но гледната точка на Съединените щати, които водят военния принос към алианса, винаги има по-голяма тежест .

Друг източник каза, че САЩ вече са се обърнали два пъти към Рюте с предложение да поеме поста. Последния път той отказа, защото не очакваше кабинетът му да рухне толкова бързо.

Холандският лидер също може да е по-добре подготвен от други кандидати да се справи с Доналд Тръмп, ако той спечели изборите в САЩ догодина. Смята се, че Рюте е имал добри отношения с бившия президент, който заплашва да изтегли САЩ от военния съюз.

Освен САЩ, холандският лидер вероятно ще привлече подкрепата и на страни като Унгария и Турция, където поддържаше добри отношения при закрити врати, смята един от събеседниците на вестника. Съюзниците от източния фланг може също да подкрепят Рюте в светлината на силната подкрепа на Холандия за усилията на Украйна да се противопостави на руската инвазия.

Отбелязва се, че друг важен фактор е дали страната кандидат е постигнала или се доближава до целта да изразходва поне 2% от БВП за отбрана. Въпреки че Холандия все още не е достигнала тази цифра – разходите се оценяват на 1,7% от БВП тази година – финансирането непрекъснато нараства. Естония и Латвия, напротив, надхвърлят целта от години.(УВести)