Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕС Е ГОТОВ ДА ПРЕДОСТАВИ НА УКРАЙНА ДЪЛГОСРОЧНИ ГАРАНЦИИ ЗА СИГУРНОСТ

Киев, 22 ноември 2023.- Европейският съюз е готов да предостави на Украйна дългосрочни гаранции за сигурност, които ще включват военна подкрепа, обучение на военен персонал и помощ за развитието на отбранителната индустрия на страната.

Съответният документ ще бъде обсъден от посланиците на ЕС тази седмица и лидерите на съюза следващия месец. Това съобщава агенция Bloomberg. Освен това, този документ трябва да стане основата на консултациите на Киев със страните от G-7.

Гаранциите за сигурност, които Европейският съюз е готов да предостави, включват:

– предвидим, ефективен, устойчив и дългосрочен механизъм за снабдяване на Украйна с военно оборудване, мобилизиращ европейската отбранителна индустрия;

– обучение на украински военнослужещ;

– по-голямо сътрудничество с украинската отбранителна индустрия за увеличаване на капацитета и хармонизиране на стандартите;

– повишаване на способността на Украйна да се противопоставя на кибер заплахи, хибридни заплахи и дезинформация;

– подкрепа за усилията на Украйна за разминиране и премахване на замърсяването, причинено от експлозиви;

– помощ за Украйна с програмата за реформи, свързана с присъединяването към ЕС. Повишаване на способността на Украйна да контролира запасите от огнестрелни оръжия, леки въоръжения и боеприпаси и да противодейства на всякакво незаконно разпространение на оръжие;

– подкрепа за енергийния преход на Украйна и усилията за ядрена сигурност;

– обмен на разузнавателни данни и сателитни изображения.

В документа се посочва, че оръжията ще продължат да се предоставят на Украйна чрез Европейския механизъм за мир. Той предвижда държавите-членки на ЕС да получават компенсации за оръжията, които предоставят на Украйна.

В същото време европейски дипломат каза пред Bloomberg, че планът на ЕС да отпусне 20 млрд. евро за оръжия за Киев в рамките на 4 години е в опасност, тъй като някои държави, по-специално Германия, не могат да се споразумеят за условията за разпределяне на тези средства . Вместо това страните-членки на ЕС се надяват да се споразумеят за отпускане на поне 5 млрд. евро през 2024 г.

Bloomberg отбелязва, че обсъждането на гаранциите за сигурност ще се проведе на фона на застой в преговорите за дългосрочна помощ на Украйна, както и на факта, че ЕС не може да изпълни обещанието си да предостави на Киев 1 млн. артилерийски боеприпаси до март 2024 г.(УВести)