Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БРИТАНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ОЦЕНИ ЗНАЧЕНИЕТО НА БОЕВЕТЕ НА ЛЕВИЯ БРЯГ НА ДНЕПЪР

Плацдармът на този бряг, контролиран от нашите, все още не позволява да се предприеме “пробив” към Крим

Киев, 22 ноември 2023.- В Южна Украйна, Херсонска област, боевете се водят около село Кринки, където украинските морски пехотинци държат плацдарм на източния бряг на река Днепър. Ситуацията е изключително неудобна за Москва, съобщава “РБК-Украйна“, като се позовава на съобщение на британското министерство на отбраната в “Х”.

Със светлозелено е обозначена зона покрай левия бряг на Днепър, която удържат нашите морски пехотинци. От Херсон до Армянск – най-близкия град в Крим, са стотина километра

Отбелязва се, че се водят наземни битки  – сблъсъци на пехота и артилерийски двубои на труден горист терен.

Според британското разузнаване, Украйна използва особено ефективно малки атакуващи дронове, докато руските ВВС извършват значителен брой полети в подкрепа на предни войски, предимно изстрелвайки боеприпаси извън обсега на действие на украинската ПВО.

Боевете около Кринки са по-малки по мащаб от някои от големите битки в тази война, но ситуацията е изключително неудобна за Москва. “Русия се изтегли от западния бряг на река Днепър преди година, напускайки Херсон, като почти сигурно се стремеше да задържи украинските войски на запад от реката, да поддържа стабилността в този сектор и да облекчи руските сили на други места“, отбелязва британското министерство на отбраната.

Припомня се, че миналата седмица украинската морска пехота потвърди, че бойците са провели поредица от успешни операции и са се закрепили в няколко района от другата страна на Днепър.

Според картите на DeepState, “сивата зона” се простира от Олешки почти до Нова Каховка по протежение на първата отбранителна линия на руснаците и пътя през селищата Кринки, Козачи Табори, Пищанивка и др. На места украинците прерязаха пътя, а близо до Кринки навлезе в гъста гора, зад която преминава основната логистична артерия на руснаците- пътят, който води през цялата окупирана част от района до Мелитопол.

Официални украински източници дават много дозирана информация тези събития. Наталия Гуменюк – говорител на Южните сили на отбраната, обяснява, че участъкът е сложен, не всичко може да стане публично, поне в момента. Според нея, руснаците са били отблъснати от Днепър на разстояние от 3 до 8 км. Но украинските експерти смятат, че за стабилизиране на плацдарма с нужни поне 20-25 км и те не очакват бързо голямо настъпление на нашите сили. Целта в момента да се отвоюва буфер и руснаците да бъдат отхвърлени от Херсон, за да не го бомбардират с артилерия. Използването на плацдарма, който се удържа нашите морски пехотинци, за условен “пробив към Крим” ще бъде възможно едва в бъдеще, за което е рано да се говори.(УВести)