Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЧЕСТИТ ДЕНЯТ НА ДОСТОЙНСТВОТО И СВОБОДАТА!

София, 21 ноември 2023.- Днес е Денят на Достойнството и Свободата в Украйна, четем на сайта на украинското посолство.

Точно преди 10 години няколко хиляди души излязоха на Площада на Независимостта в Киив, за да изразят протеста си срещу решението на правителството, което заплаши Украйна със загуба на независимост и зачеркна европейското й бъдеще.

В основата на това съдбовно събитие беше продължаването на борбата на украинския народ за духовни и европейски ценности – Достойнство и Свобода. През 2013 г. украинците се обединиха около защитата на демокрацията и европейското бъдеще. Храбростта и самоотвержеността на Героите от Небесната стотица помогнаха да защитим нашето Достойнство и Свобода.

Украинският народ показа, че иска да живее в кръга на европейските цивилизовани държави, а не с тоталитарното съветско наследство. И никой няма да диктува кой път да изберем. Правото на гражданите за достойнство и свобода е залегнало в Конституцията на Украйна.

Отбелязването на Деня на Достойнството и Свободата на държавно ниво е доказателство за признаването на важността на тези ценности за украинското общество.

Изминаха вече 10 години, откакто украинците демонстрираха пред Европа и целия демократичен свят, че Украйна вижда бъдещето си само в Европейския съюз и НАТО, а също така доказаха, че са готови да се борят за това бъдеще!