Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА МОРСКА ПЕХОТА ФОРСИРА ДНЕПЪР И СЪЗДАВА ПЛАЦДАРМ ЗА АТАКА КЪМ КРИМ

Киев, 20 ноември 2023.- Въоръжените сили на Украйна, по-специално, морските пехотинци, са успели да се закрепят на левия бряг на река Днепър. Прехвърлянето е постепенно, най-напред със жива сила, а напоследък и с лека бронирана техника.

Това означава, че украинците създават плацдарм за настъпление към Крим. Засега той е широк не по-повече от 10 км, заяви Наталия Гуменюк – говорителка на направлението “Таврия”, и поиска информационно мълчание. Плацдармът все още не е достатъчно дълбок. Според Роман Свитан – военен експерт, нужни са поне 20-25 км от брега, а през Днепър да бъде направена понтонна връзка, за да може да се прехвърлят танкове, артилерия и друга тежка техника.

Предполага се също така, че това може е операция за отвличане на вниманието, за да се предизвика Русия да прехвърли към Днепър свои части от други райони, например, от Купянск, Бахмут или Авдиивка в Донбас. И точно това се наблюдава през последните няколко дни.

В района, за който говорим, да се прехвърлиш на “левия” бряг на Днепър означава просто, че си тръгнал на югоизток. Ако се пътуваше с кола в мирно време, разстоянието оттам до подстъпите на Крим щеше да е малко над 120 км.

Досега, т.е., от ноември м.г., когато е бил освободен Херсон, който се намира на десния бряг на Днепър, украинските сили бяха отделени от руските с най-широката част на тази река. Но през миналата седмица настъпи промяна и то сериозна.

Украински морски пехотинци и други части са успели да подсигурят няколко плацдарма на левия бряг на реката. Това потвърди на 17 ноември командването на Морската пехота на Украйна във Фейсбук.

Днес е 635-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 319210 (+640 за един ден), самолети – 323, хеликоптери – 324, танкове – 5439, ББМ – 10168, артилерийски системи – 7748, средства за ПВО – 588, реактивни системи за залпов огън – 899, автомобили – 10127, кораби и катери – 22, дронове – 5764.(УВести)