Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУМЕН РАДЕВ: НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА БЕШЕ КОНТРАОФАНЗИВАТА НА УКРАЙНА

Време е да търсим мир с дипломатически и политически средства, но в никакъв случай да не се отстъпва пред агресора

София, 20 ноември 2023.- Българският президент Румен Радев, за когото Крим е руски, смята контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна като най-голямата стратегическа грешка във войната, тъй като тогава е изпуснат моментът за преговори, съобщава “Медиапул“.

“Спомняте си за възторжения период, в който всички ние подтиквахме Украйна към контраофанзива. Аз бях убеден, че точно преди нея беше времето за сядане на масата за преговори. Тогава Русия беше в слаба позиция, зашеметена от загубата на територии. Украйна беше в подем“, каза Радев по време на конференцията “Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“

Събитието е организирано от Института за икономика и международни отношения и фондация “Фридрих Еберт“.

Радев коментира, че сега Русия усеща военен подем и отхвърля прекратяването на огъня, а все повече се усеща умора от икономическите и социални последствия. Москва мъгляво и неадекватно е формулирала политическите си цели и е подценила волята на украинския народ да защитава своята свобода. Украйна, обаче, е подценила военния и икономически потенциал на Русия.

“Убеждаваха, че само няколко месеца санкции ще задушат руската икономика. Същите медии сега съобщават, че военнопромишленият комплекс на Русия е в подем“, каза Радев.

Румен Радев е един от малкото политици в Европа, открито застанали на страната на агресора Русия

По думите му, тези изводи са направени не от него, а от водещи политици, висши военни, анализатори и медии от целия западен свят.

Дано не им лепнат на тях епитета “путинисти“, заяви Радев, който е един от малко европейски лидери, който си позволи да заемат проруска позиция.

Днес той неколкократно определи Русия като агресор и коментира, че мирът не трябва да е за сметка на отстъпление пред агресора.

Румен Радев смята, че конфликтът идва към България. “Агресията на Русия против Украйна отприщи разпада на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нашата голяма цел е възстановяването на мира и в Европа, и в Близкия Изток, но постигането на тези цели изисква да имаме обективен и безпристрастен поглед най-вече към войната в Украйна и дълбок, и обективен анализ на факторите, които движат въоръжения конфликт“, посочи Радев.

“Имаме пред себе си много сложна дипломатическа дилема. Ако тази война не бъде прекратена с примирие за започване на преговори, жертвите и разрушенията ще растат и то с още по-голяма скорост. Но, ако Украйна и цивилизованият свят се примири с отнетите територии по насилствен начин, то това означава, че приемаме, че в наше време е възможно със сила да се решават подобни въпроси. Това е голяма дилема, тя е крайъгълният камък на всички дипломатически усилия. Трябва да се намери такава разменна монета, която да гарантира сигурността и на двете страни“.

Българският президент подчерта, че “трябва да приемем, че наистина е дошло времето за търсене на мир с дипломатически и политически средства, но в никакъв случай това не означава отстъпление пред агресора“.

“Най-големият тест и основен въпрос, за да могат да бъдат решени и всички други, е да си отговорим колко ценен е за нас човешкият живот. Днес в Украйна загинат стотици хора”, каза Румен Радев. (УВести)

Още по темата:

УКРАИНСКАТА МОРСКА ПЕХОТА ФОРСИРА ДНЕПЪР И СЪЗДАВА ПЛАЦДАРМ ЗА АТАКА КЪМ КРИМ

В БЪЛГАРИЯ СЕ ОПАСЯВАТ ОТ РУСКИ ДИВЕРСИИ С ЦЕЛ ПРЕКЪСВАНЕ НА ОРЪЖЕЙНИТЕ ДОСТАВКИ ЗА УКРАЙНА