Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА: ДА ПРЕГОВАРЯМЕ С КОГО – С АГРЕСОР, ДОШЪЛ ДА НИ ЗАЛИЧИ!?

София, 20 ноември 2023.- Днес българският президент Румен Радев, участвайки в конференцията “Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“, организирана от Института за икономика и международни отношения и фондацията “Фридрих Еберт“, заяви, че украинското контранастъпление е било голяма стратегическа грешка на Киев и отново призова двете страни да седнат да преговарят.

По този повод украинското посолство излезе със следната декларация:

“Във връзка със запитвания от представители на българските масмедии относно изказвания на българския държавен глава по повод украинското контранастъпление Посолството на Украйна с огромно разочарование констатира, че подобен тип послания не подпомагат дипломация, а по-скоро обслужват интересите на държавата-агресор.

Военната агресия на руската федерация против Украйна започна m,eor почти 10 години, през февруари 2014 г.

Днес е 635-я ден на руската пълномащабна война и украинските граждани героично се борят с агресора и бранят своята свобода.

Всички предишни опити за мирно и дипломатическо урегулиране, с подписване на Минските споразумения-1 и Минските споразумения-2, вместо да изпълнят своята основна цел, всъщност, позволиха на pусия да се подготви към пълномащабна военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Вместо мир и деескалация като резултат от дипломатическото разбирателство с държавата-терорист, избухна най-страшната и най-разрушителна война в Европа след Втората световна война.

Да сядането на масата за преговори с агресор, който идва да унищожи, да заличи украинската държавност, да извършва системен геноцид против украинския народ пред очите на цивилизован свят през XXI век, е невъзможна опция.

Докато русия не се върне към зачитането на международния правен ред, докато не изтегли своите войски от територия на Украйна в рамките на държавните и международно признати граници от 1991 година, в Европа няма да има мир.

Призивите към мир и за преговорите не могат да дадат резултат, когато пред теб са терористи, насърчавани от руското политическо ръководство към масови убийства на мирни хора.

Важно е да се подчертае, че освобождението и защитата на суверенитета и териториалната цялост е дълг на държавата и въоръжените й сили, което се определя в конституцията на всяка една демократична съвременна държава.

След почти 100 хил. регистрирани престъпления в Украйна като доказателство пред Международния наказателен съд, след незачитане на никакви норми за водене на война, след ядрен шантаж мирът може и трябва да бъде постигнат изключително и само при условията, предвидени във Формулата за мир на Президента на Украйна и подкрепени от международната общност”, четем в декларацията на украинското посолство.(УВести)

Още по въпроса:

РУМЕН РАДЕВ: НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА БЕШЕ КОНТРАОФАНЗИВАТА НА УКРАЙНА

УКРАИНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ИЗЛОЖИ ПРЕД G-20 ДЕСЕТ ТОЧКИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ВОЙНАТА И СВЕТОВНАТА КРИЗА