Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В БЪЛГАРИЯ СЕ ОПАСЯВАТ ОТ РУСКИ ДИВЕРСИИ С ЦЕЛ ПРЕКЪСВАНЕ НА ОРЪЖЕЙНИТЕ ДОСТАВКИ ЗА УКРАЙНА

Киев, 20 ноември 2023.- Българският оръжеен магнат Емилиян Гебрев заяви, че е загрижен, че руски саботьори могат отново да атакуват заводите и складовете на неговата компания “Емко”. Както вече е ставало, за да се нарушат доставките на оръжия за Украйна, пише изданието Financial Times, цитирано от украинската “24 канал“.

Емилиян Гебрев

Гебрев произвежда патрони и танкови снаряди от съветски тип, които се доставят на Украйна. Според журналисти, неговото производство осигурява почти 40% от куршумите и снарядите, използвани от украинските въоръжени сили на фронта.

“Руснаците много се интересуват от нашите съоръжения и хора, от това как се поддържат те. Въпросът е как българските власти ще успеят да защитят индустрията и лицата, които я притежават. Неуспешните разследвания и унищожените доказателства са проблем”, каза бизнесменът.

Той отбеляза, че нито един руски агент не е бил задържан или подведен под отговорност в България заради отравянето му, за което се твърди, че е извършено с “Новичьок”, през 2015 г. и експлозиите на складовете на “Емко” през 2011 и 2022 г.

“Няма никакъв резултат по нито едно от повече от десет дела, свързани с руските терористични актове и шпионската мрежа в България. Всички разследвания са или спрени, или в задънена улица, а нито едно дело не е внесено в съда”, заяви българският предприемач.

Емилиян Гебрев отбеляза, че това е следствие от постоянното влияние на Москва върху българските власти. “Руските заплахи означават, че е необходимо да се предприеме нов набор от мерки на национално ниво, както и на ниво НАТО”, убеден е собственикът на компанията.(УВести)