Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКИ ВОЕННОПЛЕННИЦИ СЛУШАТ ХИМНА НА УКРАЙНА, ГЛЕДАТ БАНДЕРА И ПИЯТ КОКА-КОЛА

Киев, 19 ноември 2023.- “39-годишният Николай от руския град Приморск отива на война с убеждението, че руснаците и украинците са един народ, но разкъсван от коварното НАТО. Днес, обаче, той се събужда в шест часа сутринта под звуците на украинския национален химн, а след закуска спазва минута мълчание за загиналите при руската инвазия украински войници”, пише The Times, чийто екип посети най-големия лагер за военнопленници в Украйна.

В напише лагери руските военнопленници работа шест дни в седмица

“Израснал съм в Съветския съюз, затова чувствам, че сме една държава”, казва Николай.

И именно тази кремълска неоимпериалистическа идеология се опитват да заличат в главите на затворниците-войници от руските батальони “Щорм-Z” и други поделения, преди те да се завърнат у дома по линията на размяна.

В украинските лагери руските военнопленници работят шест дни в седмицата в лагера, за което получават по $8 месечно, които харчат за безалкохолни напитки и сладкиши в лагерния магазин. Кока-кола, която не е достъпна в Русия след инвазията, е най-популярният продукт там, пишат журналистите.

“Руснаците цял живот са били подложени на пропаганда, – казва говорителят на координационния щаб за работа с военнопленници Петро Яценко. – Това е все едно да се опитваш да извадиш някого от религиозна секта. С бърз курс по история на Украйна, който даваме на затворниците, се опитваме да развенчаем твърденията на Путин, че Украйна не е независима държава”.

За да стигнат от бараките до столовата, военнопленниците трябва да минат по пътека покрай снимки на личности от миналото на Украйна. Сред тях са портрети на украинския идеолог за независима Украйна Степан Бандера и поета Тарас Шевченко, се казва в статията. Според Яценко, “символ на това как повечето руски военнопленници гледат на Украйна е един новопристигнал руснак, който погледнал снимката на Бандера и помислил, че това е снимка на младия Путин”.

Почти  1/3 от всички военнопленници в лагера са бивши затворници. Яценко заяви, че някои от тях се опитват да въведат “престъпен ред” в лагера, основан на “традициите на руската затворническа йерархия”. Те искали да покажат, че са “големи хора” тук, каза друг представител на координационния щаб. “Ние спираме това много бързо. Казваме им, че ако се държат лошо, ще ви освободим и ще оставим в града обикновени украинците да се справят с вас. Обикновено това работи”, заключи той.

Украйна се нуждае от нов лагер за руски военнопленници. Строителството му ще струва няколко милиона, заяви наскоро министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска. Част от финансите обещават да предоставят Червен кръст и Канада.(УВести)

Нашият коментар:

В руския плен се намират около 3 хил. украински военнослужещи и цивилни. Достъп до тях нямат нито Червен кръст, нито други организации и журналисти. Върналите се оттам по линията на размяна разказват за нечовешки мъчения, на които са били подложени. Поради липса на лекарства, лоша и недостатъчна храна нашите хора се превръщат в кожа и кости. В Русия Международната конвенция за военнопленници не действа.