Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПАРТНЬОРИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ F-16 НЯМА ДА ПРОМЕНИ ХОДА НА ВОЙНАТА. ЮРИЙ ИГНАТ ОТРИЧА

Киев, 19 ноември 2023.- Някои партньори на Украйна смятат, че изтребителят F-16 едва ли ще променят хода на войната против Украйна. Украинските военни, обаче отричат това, като подчертават, че руските летци дори с модерните самолети ще се страхуват да навлизат във въздушното пространство на страната ни, съобщава РБК-Украйна, като се позоваване на говорителя на ВВС на Украйна Юрий Игнат.

Юрий Игнат

“Бих искал да поспоря с всички критици на този въпрос за самолетите. Сигурен съм, че американските самолети ще променят хода на войната и ще променят много сериозно. Работата е там, че тези самолети имат тактико-технически характеристики, които не отстъпват на руските. Нуждаем се от съвременни самолети, с които да получим превъзходство във въздуха”, заяви пан Юрий.

Игнат обясни, че изтребителят F-16 е подходящ за Украйна, тъй като може да нанася удари по наземни, надводни и въздушни цели, както и да защитава небето от ракети и безпилотни летателни апарати.

“Смятам, че такива самолетни системи, а многоцелевият самолет е самолетна система, ще решат редица проблеми и ще могат значително да повлияят на хода на войната”, добави той.

Според Юрий Игнат, F-16 ще позволи да отблъскваме руската авиация и да осигуряваме въздушно прикритие на сухопътните войски.

По този начин той опроверга, например, естонския министър на отбраната Ханно Певкур, който заяви, че самолетите, които Украйна може да получи скоро, няма да променят хода на войната, защото сега приоритетът трябва да бъдат боеприпасите, особено ракетите с голям обсег. “Самолетите са важни, но сами по себе си те няма да променят хода на войната. В крайна сметка ви е необходима армия, която да контролира територията. Само със самолети не можеш да си я върнеш”, каза Певкур.(УВести)

Нашата справка:

Някои от съюзниците на Украйна се съгласиха да ни предоставят изтребители F-16. Украинските пилоти вече започнаха да се обучават в няколко партньорски държави – САЩ и Румъния, а Нидерландия, Дания и Норвегия обещаха да предоставят на Украйна най-малко 61 бройка F-16, но какъв блок, не се знае. Ако ще бъдат F-16 блок 70, ще бъде много добре.

В момента украинските ВВС разполагат само със самолети още съветско производство, макар и да са модернизирани: МиГ-29, Су-24, Су-25 и Су-27.