Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИТАЙСКАТА АРМИЯ НЕ Е ГЪВКАВА, А ГЕНЕРАЛИТЕ НЯМАТ БОЕН ОПИТ

Киев, 18 ноември 2023.- Китай, който постоянно декларира намерението си да завземе Тайван, почти няма генерали с боен опит. За това пише Boomberg.

Журналисти на изданието се опитаха да моделират хипотетично нахлуване на китайската армия в Тайван през 2027 г.

Те отбелязват, че китайската армия е най-голямата в света. Според оценки на Пентагона, тя разполага с повече от 2,1 млн. активни военнослужещи. Но тази армия не е участвала в сериозни бойни действия от Китайско-виетнамската война през 1979 г. насам.

В резултат на това почти никой китайски генерал няма боен опит. Единственото изключение е 73-годишният Джан Юкс – заместник-председател на Централната военна комисия, който е изпратен на фронта преди повече от четири десетилетия.

Китайският лидер Си Дзинпин и неговите генерали наричат липсата на боен опит “болест на мира”.

“Китай няма никакъв опит във войната и те (военните – бел. ред.) трябва да бъдат тествани, преди да направят нещо като пълномащабно нахлуване в Тайван”, казва Ли Сяобин, директор на Западнотихоокеанския институт към Университета на Централна Оклахома, който преди това е служил в китайската армия.

Също така, според Boomberg, китайската армия е силно подчинена отгоре надолу. Това компрометира способността на нейните командири да вземат бързи решения на място, когато условията на бойното поле се променят.

Според Андрю Скобел – експерт по китайската армия в Института за мир на Съединените щати, Китай продължава да е съсредоточен повече върху “контрола”, отколкото върху “командването”, като добавя, че последиците от това могат да бъдат “изтощителни”.

“Тази мания за контрол означава, че армията не е гъвкава. Ако ситуацията на бойното поле се промени, заповедта, която сте получили преди няколко дни, може да се окаже катастрофално трудна за изпълнение”, казва Скобел.(УВести)