Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЕЗ ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ОТ СЪЮЗНИЦИТЕ УКРАЙНА ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗБИРА…

Киев, 18 ноември 2023.- Без финансова подкрепа от западните си партньори Украйна ще трябва да избира между социална сигурност и военни разходи, а това може да предизвика криза в обществото.

Това заяви президентът Володимир Зеленский по време на разговор с представители на африкански медии.

Володимир Зеленский

“Финансовата подкрепа за социалните придобивки е важен въпрос. Ще ви кажа откровено – без западна подкрепа ще бъде много трудно. Защото всички пари, които Украйна печели сама, ние даваме за нашата армия”, каза Зеленский.

Той обясни, че без помощ от съюзниците си Украйна ще трябва да избира между социалното осигуряване и разходите за армията, а това може да предизвика криза в обществото.

“Ще се наложи или да се намали подкрепата за военните, плащанията към тях, или да не се предоставя социална помощ. Това означава, че при всички случаи ще се стигне до криза. Ще се отрази ли това на хода на войната? Да, ще повлияе. Ще спре ли борбата ни? Не”, подчерта Зеленский.

В същото време министерството на финансите и Националната банка на Украйна (НБУ) се надяват да разрешат ситуацията с възобновяване на бюджетното финансиране от САЩ, но вече имат сценарий, в случай че американските власти не успеят да се споразумеят за отпускането на средства за Украйна. Това заяви министърът на финансите Сергий Марченко.

“Ние сме готови за сценария за прекратяване на финансирането от САЩ, но мисля, че другите заинтересовани страни и украинското общество не са готови за него. Затова смятаме, че е рано да се говори за този сценарий, защото той може да бъде неприятен”, каза Марченко.

Сергий Марченко

“За тази година знаем как да действаме. За следващата година разбираме как да действаме. Важно е фокусът на нашето разбиране да остане върху устойчивото сътрудничество с МВФ”, добави управителят на НБУ Андрий Пишний.

Коментирайки изявленията си за непотвърдено външно бюджетно финансиране в размер на $29 млрд. през 2024 г. от планираните $41 млрд., Марченко отбеляза, че те имат своята целева аудитория: партньорите трябва да са наясно, че Украйна изпитва неудобство от подобна несигурност, но това в никакъв случай не е обвинение.

Министърът също така заяви, че в разговорите си с ЕС Украйна е изразила желанието си да получи повече средства през следващата година от програмата “Украйна” на стойност 50 млрд. евро, която е предвидена да продължи четири години. Той добави, че се търсят и алтернативни източници на финансиране, като се водят активни преговори с правителствата на Канада, Япония, Норвегия и Южна Корея.

Майк Джонсън

Както бе съобщено, преди няколко дни Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект на нейния председател Майк Джонсън за временен бюджет, но без да отпуска средства за Украйна. Следователно, конгресмените ще могат да се върнат към този въпрос едва в края на ноември.

Министърът Марченко по-рано посочи, че планира да получи 18 млрд. евро от ЕС, $8,5 млрд. от САЩ и $5,4 млрд. долара от МВФ за финансиране на бюджетния дефицит за следващата година.

Забавянето на финансирането вече принуди САЩ да ограничат военната помощ за Украйна, тъй като Пентагонът разполага само с $1 млрд., за да попълни оръжията, които е изпратил на страната.

На 20 октомври президентът на САЩ Джо Байдън изпрати до Конгреса бюджетно искане на обща стойност $106 млрд.. Това включва $61,4 млрд. за подпомагане на Украйна, $14,3 млрд. за укрепване на отбраната на Израел и $10 млрд. за хуманитарни мерки, включително помощ за палестинските цивилни граждани.(УВести)