Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНЦИТЕ СЕ СЪБРАХА ОКОЛО МИХАЙЛО ДРАГОМАНОВ И МИХАЙЛО ПАРАШЧУК ДНЕС

София, 16 ноември 2023.- Реконструираните надгробни паметници на видния украински учен и общественик Михайло Драгоманов и известния скулптор Михайло Парашчук бяха открити днес.

На централните софийски гробища се събраха активисти на дружеството “Мати Украйна” начело с председателя Олена Коцева, украински дипломати, водени от посланичката Олеся Илашчук, студенти-българисти от Лвивския национален университет “Иван Франко” и преподаватели-българисти от Софийския университет “Св.Климент Охридски”, професор от Харкив Михаил Станчев, през 90-те години работил в нашето посолството, българи – приятели на Украйна.

Събитието откри пани Олеся, която накратко ни запозна със живота и творчеството на тези двама велики украинци. Драгоманов – учен с европейско име, дошъл в София да преподава най-новата история в тукашната Висша школа – сега СУ “Св.Климент Охридски”, около когото са се групирали, както са писали вестници от онова време, “жадни за наука младежи”. Парашчук – известен в Европа творец, представител на Международния Червен Кръст в България, който от 1921 г. ще отстоява права на украинските военнопленници и бежанци, лидер на украинската общност в България, заместник-председател на Украинско-българското дружество, чийто председател е бил проф.Михаил Арнаудов.

Олена Коцева, която чрез спонсори успя да осигури значителна част от необходимите за реконструкцията средства, разказа за трудности, с които се сблъска оргкомитет и благодари на фирма “Покой”, чийто управител е Слави Величков, съумяла за много кратки срокове – до днес, 16 ноември, когато се навършват 145 години от рождението на Парашчук, да приключи със строително-монтажните дейности. Фирмата дава гаранция 25 г., заяви нейният ръководител господин Величков.

После говори заместник-посланик Анна Тертична – доктор на науките, която много добре е запозната с тази тема, защото научният й труд се казва “Украинско-българските отношения: официална и културна дипломация (1918–1944)“. Тя напомни, че тази година се навършват 105 години от установяване на дипломатически отношения между Царство България и Украинската Народна Република (1918-1920).

Пред събралите се изказа и Калин Николов – изкуствовед, сътрудник в Националната художествена галерия, който лично е познавал Парашчук и съпругата му Цветана. Господин Николов се спря, освен на спомените си от докосването до такава талантлива личност, като Парашчук – един от малкото чужденци – ученици на Огюст Роден, наблегна върху приноса на твореца към българската архитектурна украса. “Парашчук беше любимец на мнозина известни български архитекти, – каза Калин Николов. – И когато украинецът изпадна в немилост, породена от завистта на някои началници в Съюза на българските художници, именно архитектите с петиция се обърнаха към тогавашната българска власт в защита на Парашчук и успяха”. Според Николов, Парашчук, освен творец, беше и общественик, с когото искаше да контактува не само българския творчески елит, по и политически такъв.

Ирина Козик – първи секретар в посолството ни, подчерта ролята на всички наши посланици тук, допринесли за опазване, облагородяване на гробовете и паметници на Драгоманов и Парашчук, като особено забележителна в това отношение е ролята на Виталий Москаленко.(УВести)

Още по темата:

КОЙ Е МИХАЙЛО ПАРАЩУК И КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ

Видеорепортаж от проявата – ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Говори посланичката на Украйна Олеся Илашчук

Олена Коцева: “Беше много важно да открием паметници именно днес – в деня на 145 г. от рождението на Михайло Парашчук”
Управителят на фирма “Покой” Слави Величков дава 20 г. гаранция, че паметниците ще се запазят
Анна Тертична (трета отляво) сподели, че сега, както и през 1918 г., имаме украински бежанци от войната
Калин Николов: “През 1963 г., когато Парашчук почина, бях в първи клас и много добре помня срещите с него”
Посланичката на Украйна Олеся Илашчук
Снимка за спомен
Олена Коцева – лидер на “Мати Украйна” (отляво), и Ирина Козик – първи секретар в посолството на Украйна
За Анна Тертична (отляво) беше много важно да се реконструират паметниците на тези велики украинци
Паметниците преди реконструкцията. Паметникът на Михайло Парашчук е дело на известния български скулптор Вежди Рашидов
А тази снимка е от 16 ноември 1998 г. Поклонение пред гроба на Михайло Парашчук: (отляво-надясно) Емине Хакова – служител в Централния държавен архив, обработила архива на твореца, Геннадий Гимюш – първи секретар в посолството на Украйна, Михаил Станчев – политически съветник в нашето посолство, и Олена Коцева – служител в посолството ни (дружеството “Мати Украйна” ще бъде създадено две години по-късно)