Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТ РЕШЕНИЕТО НА ЗАПАДА ЗАВИСИ, НАКЪДЕ ЩЕ ТРЪГНЕ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Киев, 16 ноември 2023.- Русия ще спечели, ако Западът намали помощта за Украйна. Ако помощта продължи да постъпва и то в по-големи обеми, отколкото днес, Украйна ще може да победи.

Това се посочва в доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW), съобщават украински медии.

“Позиционната” война между Украйна и Русия “не е безизходица” в резултат на съвременните реалности, а е следствие от ограниченията на оръжията и технологиите, които Западът сам си налага, се казва в публикацията на Института.

Сегашният баланс на силите “всъщност е много нестабилен” и лесно може да бъде променен “във всяка посока” от решенията, взети на Запад, пише Фредерик Каган – сътрудник на Американския предприемачески институт и бивш професор по военна история във Военната академия на САЩ в Уест Пойнт.

Според него, решаването на настоящите проблеми на Украйна и Русия на бойното поле не изисква “голяма технологична революция от двете страни”.

Способността на Украйна да попречи на руските сили да водят широкомащабни механизирани маневрени бойни действия остава абсолютно зависима от продължаващата помощ от страна на Запада, твърди Каган.

Ето защо противовъздушната отбрана, артилерията и противотанковите системи са екзистенциалните нужди на Украйна.

Ако Западът спре да подкрепя Украйна, резултатът няма да бъде продължаване на сегашната позиционна война, а по-скоро отваряне възможности руснаците да възобновят широкомащабни механизирани настъпателни действия “с добри изгледи за успех”, предупреждава Каган.

Според него, тогава фронтовата линия вече няма да е статична. И най-вероятният сценарий е руснаците отново да започнат да изтласкват украинските сили, да завземат още от територията на Украйна, да опустошават украинските градове от въздуха и вероятно напълно да неутрализират боеспособността на Украйна.

“Има всички основания да се смята, че прекратяването на западната помощ за Украйна ще позволи на Русия да спечели военна победа”, категоричен е експертът.

От друга страна, разширяването на западната помощ за Украйна може да позволи на украинските сили да възобновят маневрите на бойното поле при свои собствени условия.

Западът трябва рязко да увеличи количеството бронирани машини, които предоставя на Украйна, смята авторът, за да създаде условия за успешни украински настъпателни операции.

Вчера украинският президент Володимир Зеленский заяви, че без финансовата подкрепа на Запада ще се наложи да бъдат орязани или социални помощи, или средства за армията. И в двата случая ще има напрежение, смята той. В бюджет-2024 Върховната Рада заложи западна финансова помощ в размер на $40 млрд. За отбраната се насочват 30% от всички приходи.(УВести)