Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА РУСИЯ УСПЯ ДА СПЕЧЕЛИ 550 МЛРД. ЕВРО ОТ ИЗНОС НА НЕФТ И ГАЗ

Киев, 16 ноември 2023.- След нахлуването в Украйна Русия е спечелила 550 млрд. евро приходи от износ на изкопаеми горива. Огромната част от тези приходи са от петрол (суров петрол и петролни продукти) и газ (тръбопроводи и втечнен природен газ).

Това сочат данните на Центъра за изследване на енергетиката и чистия въздух (CREA), съобщава “Цензор.Нет”.

Според CREA, през този период страните от Европейския съюз са закупили от Русия изкопаеми горива на стойност над 180 млрд. евро.

“Но все пак, вносът на руски изкопаеми горива в Европейския съюз постоянно намалява от края на март, като стойността му е паднала над два пъти спрямо нивата преди инвазията. Въпреки че ЕС остава най-големият вносител на руски изкопаеми горива, сега той само малко изпреварва Китай”, казват експертите на CREA.

През септември м.г. Китай е най-големият вносител на руски петрол (47%), следван от Индия (32%), ЕС (7%), Турция (3%) и Бразилия.

От декември м.г. ЕС е най-големият купувач на руски втечнен природен газ, като на него се падат 50% от целия руски износ на този продукт. ЕС е следван от Китай (23%) и Япония (16%). През септември т.г. износът на руски втечнен природен газ е нараснал с 48% на месечна база.

ЕС е най-големият купувач през септември т.г., като купува 41% от руския тръбопроводен газ, следван от Турция (29%) и Китай (21%). От януари до август т.г. ЕС е закупил тръбопроводен газ от Русия на стойност 4,9 млрд. евро.(УВести)