Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАК ПРИКЛЮЧИХА РАЗГОВОРИТЕ МЕЖДУ БАЙДЪН И СИ ДЗИНПИН

Киев, 16 ноември 2023.- Срещата между президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин приключи в Сан Франциско снощи. Байдън вече нарече разговорите “голям напредък”, пише в коментара си “РБК-Украйна“.

Общи впечатления от срещата на върха

Президентът Джо Байдън заяви в социалната медийна платформа “X”, че по време на срещата е постигнат “голям напредък”. По-късно, на пресконференция, той заяви, че това са били “едни от най-ефективните преговори”.

Източници на CNN обаче отбелязаха, че разговорите не са довели до съвместна декларация за сътрудничество или общо изявление.

В същото време те нарекоха тона на събеседниците “уважителен, но директен”. На пресконференцията обаче Байдън заяви, че все още смята Си за “диктатор”.

“Той е диктатор в смисъл, че управлява комунистическа държава”, обясни американският президент, като добави, че китайското правителство е “напълно различно” от американското.

В същото време Си призова Съединените щати “да не планират да притискат или сдържат Китай”.

“Китай не планира да надмине или да свали от власт Съединените щати, а Съединените щати не трябва да планират да притискат или задържат Китай”, каза той.

На пресконференция след срещата Байдън заяви, че Съединените щати ще продължат да се конкурират с КНР, но ще го правят “отговорно”, за да не създават “непреднамерен конфликт”.

Какво беше казано за Украйна

По време на пресконференцията Байдън заяви, че е обменил “мнения по регионални и глобални въпроси” със Си, включително отказа на Русия да прекрати войната си против Украйна и конфликта в ивицата Газа. Малко вероятно Пекин да окаже влияние върху Москва, но не е изключено.

Възобновяване на военното сътрудничество

Лидерите се споразумяха за “възобновяване на военното сътрудничество на високо равнище между двете страни на основата на равенство и уважение”. Двете страни ще възобновят и срещите между своите министерства на отбраната, консултациите по морската военна сигурност и ще започнат разговори между главнокомандващите.

Освен това, според CNN, позовавайки се на неназован служител, Байдън е призовал Китай да бъде по-прозрачен по отношение на ядрените си разработки и да следи за развитието на изкуствения интелект.

Тайванският въпрос

По време на разговора Си е призовал за прекратяване на продажбите на оръжие за Тайван и за подкрепа на “обединението” на Китай с острова. Той също така изрази надежда, че Байдън ще отмени едностранните санкции срещу Китай.

Си заяви, че Китай предпочита мирно обединение и изложи условията, при които ще бъде използвана сила. В отговор Байдън потвърди позицията на САЩ за поддържане на мира и стабилността в региона.

“Вижте, мирът е добър, но в някакъв момент ще трябва да преминем към по-общо уреждане”, каза Си в отговор.

Освен това по време на срещата САЩ поискаха от Китай да зачита изборния процес в Тайван преди вота през януари.

Напрежение в Близкия изток

Байдън призова Си да използва влиянието на Китай върху Иран, за да предупреди срещу по-широка ескалация в региона. По време на разговорите китайският външен министър Ван И заяви, че вече са провели разговори с иранците по тази тема.

По-късно помощниците на Байдън заявиха, че за тях не е ясно доколко сериозно Иран е приел посланието на Китай.

Борбата срещу наркотиците

Високопоставен американски служител заяви пред CNN, че Китай се е съгласил да преследва компаниите, които произвеждат химически прекурсори за фентанила – мощния наркотик, който подхрани кризата с наркотиците в САЩ. Съединените щати ще следят отблизо дали Китай се придържа към ангажиментите, поети на срещата на върха, пише “РБК-Украйна“.(УВести)