Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СРЕЩА НА ЛИДЕРИТЕ НА САЩ И КИТАЙ. РЕШАВА ЛИ СЕ СЪДБАТА НА УКРАЙНА? ИЛИ НА РФ?

За предстояща днес среща в Сан-Франциско размишляват два украински политолога

Киев, 15 ноември 2023.- Не очаквам никакъв пробив от днешната среща в Сан-Франциско на президента на САШ Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин нито в световен мащаб, нито по въпросите, които засягат Украйна, пише в “Главком” украинският политолог Володимир Фесенко.

Володимир Фесенко

Противоречията между Съединените щати и Китай са твърде дълбоки, в частност, има фундаментални различия в оценката на причините за войната между Русия и Украйна и условията за нейното прекратяване. Невъзможно е тези противоречия да бъдат преодолени в рамките на една среща. В най-добрия случай двете страни ще започнат работен диалог чрез преговори, предимно по теми, свързани с двустранните им отношения.

Байдън, несъмнено, ще каже на президента Си, че Китай не трябва да оказва военна подкрепа на Русия и че Китай не трябва да помага на Русия да заобикаля западните санкции. На което китайският лидер със сигурност ще отговори, че Китай подкрепя мира в Украйна и не продава оръжие на Русия. Що се отнася до търговията с Русия, китайският лидер ще подчертае, че това е суверенно право на Китай и че Русия е важен партньор за Китай. В същото време президентът Си ще осъди санкциите на САЩ срещу китайски компании, които помагат на Русия да заобиколи западните санкции, и като цяло ще осъди режима на санкции. Казано по-просто, всичко ще остане както е сега. Китай няма да продава оръжия и боеприпаси на Русия (поне не официално и пряко) и ще се застъпи за мир в Украйна под формата на прекратяване на военните действия. Естествено, Китай няма да се откаже от активна търговия с Русия. Американците ще бъдат удовлетворени поне от факта, че Китай не подкрепя войната на Русия против Украйна и се въздържа от пряка военна помощ за Русия.

Не бива да си правим никакви илюзии относно срещата между Байдън и Си. Няма основания нито за надежда, нито за страх. Тази среща няма да доведе до прекратяване на войната на Русия против Украйна и няма да ни донесе справедлив мир. Факт е, че Китай възприема войната в Украйна през призмата на конфронтацията си със Съединените щати. Китай няма полза от победата на Украйна, защото Пекин ще я възприеме като победа на Съединените щати. Но Китай няма полза и от прекомерното удължаване на войната и от нейната ескалация. Тази война вече създаде проблеми за международната търговия и тези проблеми могат да се задълбочат от войната в Близкия изток. За Китай всичко е добре в умерени граници, включително и международните сътресения. От своя страна Съединените щати няма да приемат мир в Украйна при условията на Китай. Всяка сериозна отстъпка пред Китай по геополитически въпроси ще се разглежда в Пекин като проява на слабост на САЩ. И Вашингтон добре осъзнава това. Байдън няма да блокира мирните инициативи на Китай, но Съединените щати ще ги наблюдават отблизо. Във всеки случай въпросът за условията за прекратяване на войната между Русия и Украйна не може да бъде решен без участието на самите воюващи страни.

За нас самият факт на тази среща и продължаването на конструктивния преговорен процес между САЩ и Китай е положителен. Срещу нашите интереси е пряка военна и политическа конфронтация между САЩ и Китай, която би била от полза за Русия и други яростни противници на САЩ (КНДР и Иран), смята Володимир Фесенко.

Към малко по-различно становище се придържа Олександър Краев – анализатор в Украинския център “Призма”, разпространено от “РБК-Украйна”.

Олександър Краев

Според него, лошата новина за Путин е, че САЩ и Китай се договарят за нови правила и решават съдбата на Русия без негово участие. Въпреки че според експерта е малко вероятно лидерите на САЩ и Китай да успеят да се споразумеят за тях в Сан Франциско, тъй като това е сложен и продължителен процес.

“Но фактът, че този процес ще започне, че те ще успеят да се споразумеят за основните рамки на това, което е възможно и което не е, и да определят основните точки на, да речем, взаимното съжителство, е сигурен. И най-важното е, че този процес трябва да продължи”, казва той.

Краев признава, че е бил изненадан да види как китайците публично демонстрират най-голям интерес към срещата.

“Искам да кажа, че американците я подготвят и рекламират, но за нея се говори главно в Китай. Мисля, че контактите няма да приключат с една среща и това е много добър сигнал за целия свят”, допълва анализаторът.

Си Дзинпин и Владимир Путин

Очевидно е, както отбелязва експертът, че на Москва не й харесва срещата на лидерите на САЩ и Китай. Не защото геополитическите съперници се сближават, тъй като остават в състояние на “frienemy” (комбинация от характеристиките на приятели и врагове), а защото Си Дзинпин е готов да разговаря с Байдън зад гърба на Владимир Путин.

“Китай е готов да преговаря със САЩ и да не подкрепя Русия. Всъщност, той е готов да търгува с руските интереси. Руснаците се надяват на китайска подкрепа от март 2022 г. Имаше заявки за балистични ракети, оперативни и тактически дронове, стоки с двойна употреба, но руснаците не получиха нищо от това. Да, руснаците получиха снаряди, униформи и някои китайски ресурси чрез КНДР, но това далеч не е нивото на подкрепа, на което Москва се надяваше. Русия вече не се смята за силна държава, тя не е в клуба на великите и силните. Та нали точно за това Русия мечтаеше, и точно това е една от причините, поради които започна войната с Украйна”, обясни Краев.(УВести)