Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕДИ ДА СТАНЕ СТОЛИЧЕН КМЕТ ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ Е ПРИЮТИЛ МАЙКИ С ДЕЦА ОТ ОДЕСА

Той е категоричен по въпроса, чий е Крим –  украински, защото има международно право!

София, 15 ноември 2023.- Васил Терзиев е приютил семейства украински бежанци – майки с деца от Одеса, съобщи той пред OFFNews.

В разговор с главния редактор Владимир Йончев и зам.-главния редактор на OFFNews Мая Младенова Васил Терзиев отговори на въпроси от читателите на медията, събрани през последните дни от редакцията.

– Въпрос, който се зададе на последните президентски избори – чий е Крим?

– Украински. Има международно право и по тази тема също съм изразявал своята позиция – чий е Крим и на чия страна е правото, и къде трябва да бъдем ние. Какво ми е мнението за неутралитета – Макиавели добре го е казал: когато гониш неутралитет, си презиран от победителите и мразен от победените. Така че е много важно да имаш принципна позиция за това от коя страна на историята стоиш.

– Спомняте ли си деня 24 февруари 2022 г. и как приехте новината за започването на руската агресия в Украйна?

– Не можех да повярвам. В крайна сметка месеци наред гледаш струпване на войски – били учения, не било война, само луд можел да си помисли, че някой друг може да напада суверенна страна в Европа и се оказа, че всъщност е абсолютно възможно и то се случи. Бях много изумен, че това нещо се случва в една модерна Европа. Тъжен ден.

– Когато започнаха да идват украинските бежанци, срещнахте ли тези хора, говорихте ли с тях?

– Да, и много пъти съм казвал, че за да разбереш убежденията на един човек, трябва да проследиш как е “гласувал“ с портфейла, времето и репутацията си – нещата, които са ценни за него. Аз от първия ден съм подкрепял организациите, които са се борили с този проблем, които са правили много курсове до Украйна да докарат хора оттам, за да помогнат и да ги настанят в България. Самият аз приютих семейства в моя къща, на други плащах наема, докато се установят, така че съм показал моето отношение с конкретни дела.

Приютих жени с деца. Мъжете им са на фронта, а жените с децата са дошли тук с по един куфар и един вързоп в багажника – каквото са могли да вземат от Одеса. Семействата бяха от Одеса. Тъжна история. И те не можеха да повярват какво се случва. Историите, които те разказваха, бяха много интересни – за това как имат роднини в Москва и други руски градове и им обясняват, че ги бомбардират. От другата страна им казват: „То не е възможно. При нас по телевизията казват друго.“ Украинците им казват: „Бомбите падат до нас и това не е въпрос на мнение. Ти си ми сестра и аз ти казвам какво се случва. Тя казва: не, не е възможно”

– Абсурдно е някой да казва, че няма такава война…

– Стотиците хиляди убити говорят за съвсем друго нещо, както и няколкото милиона души, които са били принудени да се изселят оттам, където са живели. Тъжно е, че се случват подобни неща в Европа. Когато четеш в учебниците за Втората световна война, някак си вярваш, че това не може да стане и сме научили някакви уроци. Виждаш, че всъщност каквото и да сме научили в рамките на няколко десетилетия, сме много склонни да го забравим.