Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НУЖДАЕМ СЕ ОТ ИНФОРМАЦИОННА ТИШИНА, ЗА ДА ДОКЛАДВАМЕ ПОСЛЕ ЗА УСПЕХИ

Киев, 15 ноември 2023.- “Засега молим за информационно мълчание, за да може да сработи планираното от нас, което ще ни позволи по-късно да съобщим за успехи”, заяви Наталия Гуменюк – говорителка на украинските Сили на отбраната “Юг”.

Руснаците се опитват активно да се защитават, тъй като знаят, че украинските военни ще напредват, но руското командване не може да разбере, от коя посока ще бъдат атакувани, каза още пани Наталия, цитирана от “Цензор.Нет”

Гуменюк подчерта, че украинската страна избутва руснаците на линия от три до осем километра по протежение на днепърския бряг. Според нея, противникът е “притиснат” от това, че фронтовата линия в момента е “доста подвижна”.

Това потвърждават и експертите от Института за изследване на войната (ISW), които твърдят, че украинските военни провеждат мащабни сухопътни операции на левия бряг на река Днепър и напреднат до Кринки.

Вчера в речта си в института “Хъдсън” във Вашингтон ръководителят на администрацията на украинския президент Андрий Ермак също заяви, че въпреки трудната бойна обстановка украинските войски “са се укрепили на левия бряг на Днепър” и продължават офанзивата в определени райони на фронта.

“ISW продължава да оценява, че от средата на октомври т.г. украинските сили провеждат по-мащабни от обичайното сухопътни операции на източния (ляв) бряг на Днепър в Херсонска област и че украинските сили изглежда са в състояние да задържат и осигурят сегашните си позиции от контролираната от Русия страна на Днепър”, четем в доклада на Института.

Геолокационните кадри, публикувани на 13 ноември, показват, че украинските сили наскоро са напреднали към Кринки (на 30 км североизточно в Херсонска област и на 2 км от река Днепър).(УВести)