Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОЛОЖЕНИЕТО НА ФРОНТА: РУСНАЦИТЕ ИМАТ ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ С НАШИТЕ ДРОНОВЕ

Киев, 14 ноември 2023.- Специално внимание заслужава съобщението, че главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний е провел разговор с началника на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Чарлз Браун. Защото там бяха казани две основни неща, пише в “Главком” Иван Киричевский – журналист и независим експерт.

Първият е, че нашите войски “продължават да водят настъпателни действия по определени направления и да нанасят значителни загуби на противника в жива сила и техника“.

От това следва, че формулирането на “позиционна безизходица“ дори от гледна точка на самия Залужний е било по-скоро обръщение към термините на оперативното изкуство, а не към реална оценка на ситуацията на фронта, включително за западните партньори, и че нашите войски продължават да напредват, където е възможно.

Второто основно нещо е, че нашите защитници се нуждаят преди всичко от снаряди, дронове и противовъздушна отбрана от западните си партньори. Т.е., историята, че за да победим врага, трябва да работим върху технологично предимство, е актуална.

И още от важен момент – че особено активното използване на авиацията от руските окупатори е регистрирано именно в авдиевското и мариинското направление.

А сега – няколко думи по отделни направления:

Авдиивка

Като се има предвид колко интензивни са битките в момента, всеки опит да се определи текущата бойна линия тук вече би бил остарял.

Бахмут

Докато нашите войски не спират атаката на южния фланг откъм Бахмут, руснаците увеличават натиска върху нашите позиции на северния фланг откъм града.

В същото време не трябва да се пренебрегва, че нашите войски продължават да държат покрайнините на самия град Бахмут.

Южно направление

Не си струва да обсъждаме възможните подробности за операцията на Силите за отбрана на Украйна на левия бряг на Днепър в Херсонска област толкова подробно, колкото е прието в момента в нашето инфопространство, не само поради причините за принципа на „информационната сигурност“.

Рашистите засилват артилерийските и въздушните бомбардировки на Херсон и други селища на десния бряг именно защото се надяват поне по някакъв начин да възпрепятстват действията на въоръжените сили чрез терор срещу цивилни.

Ако нещо си струва да се обсъжда, защитавайки радиомълчание“, това са по-скоро проблемите на самите рашисти на левия бряг, които те демонстрират открито.

Например – явно руснаците имат толкова големи проблеми с нашите дронове, а радиоелектронните им средства са толкова безсилни, че окупаторите вече започнаха да окачват “антидронови” мрежи по някои пътища на места, както направиха навремето край Бахмут.

По този начин, докато мобилизацията се разширява в руската армия, хаосът в управлението продължава до такава степен, че все още е важно за врага да наблюдава нашите източници на отворени данни за вземане на решения.

Днес е 629-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 313470 (+920 за един ден), самолети – 322, хеликоптери – 324, танкове – 5362, ББМ – 10086, артилерийски системи – 7589, средства за ПВО – 580, реактивни системи за залпов огън – 882, автомобили – 9973, дронове – 5649, кораби и катери – 22.(УВести)