Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВО ОЗНАЧАВАТ СЪОБЩЕНИЯ ЗА УЖ ИЗТЕГЛЯНЕТО НА РУСКАТА АРМИЯ В ХЕРСОНСКА ОБЛАСТ?

Киев, 14 ноември 2023.- Вчера руските медии съобщиха за решението на тяхното министерство на отбраната “да прегрупира” войските на левия бряг на река Днепър на окупираната територия в Херсонска област. Информацията за евентуалното им изтегляне на изток беше обоснована със “сложна ситуация”.

Обаче един час по-късно РИА-Новости, първа пуснала тази публикация, я изтегли. Опровергаха съобщение за “прегрупиране” на руската армия на левия бряг на река Днепър на нови позиции и други руски медии.

Какво може да означава това?

Анализаторите на Института за изследване на войната (ISW) предполагат, че причината за съобщенията за “прегрупиране” е неспособността на руското командване да създаде достойна съпротива на украинските сухопътни операции на източния бряг на Днепър.

Кремъл полага огромни усилия за разработване на координиран подход за прикриване на нахлуването в Украйна, особено след като руското командване не успя да създаде информационен климат за разгром по време на украинското контранастъпление в Харков и Херсон през 2022 г..

Оттеглените съобщения за прегрупиране на руските военни на източния бряг на Херсонска област може да показват реални дискусии, които се провеждат във висшите ешелони на руското военно командване. Възможно е те да са били преждевременно пуснати в информационното пространство.

Алтернативно, руското военно командване може да е инструктирало държавните медии да публикуват, а след това да свалят тези съобщения като част от информационна операция, целяща да накара украинските сили да подценят присъствието на руски войски на източния бряг на Днепър в Херсонска област.

Независимо от причините и обстоятелствата на съобщенията за “прегрупиране”, реакцията на тях подсказва, че събитията в Херсонска област продължават да бъдат изключително трудни за руската армия, смятат анализаторите в Института за изследване на войната.

Днес е 629-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 313470 (+920 за един ден), самолети – 322, хеликоптери – 324, танкове – 5362, ББМ – 10086, артилерийски системи – 7589, средства за ПВО – 580, реактивни системи за залпов огън – 882, автомобили – 9973, дронове – 5649, кораби и катери – 22.(УВести)