Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ ЛИ СИ ДЗИНПИН СЪС ЗЕЛЕНСКИЙ? ОФИЦИАЛЕН КИЕВ ОТГОВОРИ

Киев, 12 ноември 2023.- Президентът на Украйна Володимир Зеленский изгражда дипломатически отношения с различни държави и понякога се среща с лидерите на тези държави, за да затвърди постигнатите резултати. Сега той би искал да установи отношения с представители на Глобалния юг.

Това в интервю за Наталия Мосейчук заяви ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак. Според него, че би било много добре китайският лидер Си Дзинпин и украинският президент Володимир Зеленский да се срещнат. По думите Ермак, в момента се работи в тази посока.

Ермак сподели също, че министерството на външните работи и президентската администрация правят всичко необходимо, за да гарантират, че нашият президент ще има лични срещи с лидерите на страните от Глобалния юг и то в близко бъдеще. Става дума включително за Китай, Индия и Бразилия.

“Много е важно посещенията на нашия президент в тези страни в крайна сметка да се осъществят, защото визитите на Зеленский дават силен тласък на развитието на отношенията и промяната на нагласите”, заяви Ермак.

В руско-украинската война официален Пекин заема по-скоро проруска позиция, макар че иска да я представи като неутрално. Мнозина анализатори смятат, че Русия се е превърнала във васал на Китай и при желание Си Дзинпин може да повлияе върху Москва. Както е известно, Джо Байдън ще се срещне със Си Дзинпин в Сан Франциско на 15 ноември. Това ще бъде седмата официална среща между двамата лидери по време на президентството на Байдън, но втората лична. Допуска се, че освен глобални въпроси, ще бъде засегната и темата на войната против Украйна.(УВести)