Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕРМАНИЯ УВЕЛИЧАВА ДВОЙНО ПОМОЩТА СИ ЗА УКРАИНСКАТА АРМИЯ, ПИШЕ BILD

Киев, 12 ноември 2023.- През следващата година Германия ще удвои военната си помощ за Украйна, като вместо 4 млрд. евро ще бъдат отпуснати 8 млрд. евро.

Това съобщи германското издание Bild, позовавайки се на източници в министерството на отбраната на Германия.

Според сайта, управляващата коалицията се е договорила за това пред седмица, а следващата седмица бюджетната комисия на Бундестага ще вземе официално решение за “повече от четири милиарда”.

Първоначално германският министър на финансите Кристиан Линднер беше предвидил във федералния бюджет за 2024 г. само 4 млрд. евро за военна помощ за Украйна. Но почти всички тези пари бяха изразходвани за вече обещани проекти, като за нова подкрепа за министерството на отбраната останаха само 120 млн. евро.

Борис Писториус

Според Bild, германският министър на отбраната Борис Писториус “решил, че тези средства няма да са достатъчни” и “поискал допълнителни 5 млрд. евро” по време на преговорите за бюджета.

Сега сме свидетели на обрат: през 2024 г. ще има още 4 млрд. Освен това, има 2 млрд. евро, които министерството на отбраната може да похарчи като т.н. разрешения за изпълнение на дългосрочни договори в областта на отбраната”, четем в публикацията.

ЕС създава фонд в размер на 50 млрд. евро, с който през следващите четири години на финансира отбраната и възстановяването на Украйна. Унгария, обаче, заплашва да наложи вето, ако официален Киев не възприеме идеята на Будапеща децата на унгарското малцинство в Украйна (Закарпатска област) всички (100%) предмети в средно училище да изучават на… унгарски език. Законодателството на Украйна предвижда учениците от малцинствата, включително и на българското, 70% от дисциплините да изучават на държавен (украински) език, а 30% – на майчин език.(УВести)