Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИ НАДВОДНИ ДРОНОВЕ АТАКУВАХА ВРАЖЕСКИ ДЕСАНТНИ КОРАБИ В КРИМ

Киев, 10 ноември 2023.- Главното управление “Разузнаване” (ГУР) на украинското министерство на отбраната публикува видеоклип, на който се вижда атака против два малки десантни кораби на руския Черноморски флот в окупирания Черноморск в Крим.

Според “Цензор.Нет”, нападението е извършено с помощта на надводни дронове.

В резултат на операция, реализирана през нощта на 08 срещу 09 ноември, на територията на временно окупирания Крим два малки десантни кораби на руския Черноморски флот са били ударени, четем в съобщението на ГУР. Става дума за катери от проекта 11770 (клас Серна). Тези плавателни съдове са били с екипаж и натоварени с бронирана техника, включително БТР-82.

Държавата агресор – Русия, активно е използвала малки десантни катери от клас “Серна” по време на окупацията на остров Змийски за доставка на военно оборудване и войници. Освен това, руснаците са превозвали с тези катери зенитни ракетни системи Тор-М2, за да осигурят мобилно прикритие на своята групировка на острова и в нашето Черно море.

Малкият десантен кораб от клас “Серна” има висока скорост, може да превозва до 45 т товари и 92 въоръжени войници. Окупаторите използват тези плавателни съдове за десантиране на морска пехота или за тяхната евакуация.

При фактическата липса на възможности за противовъздушна отбрана на корабите на руснаците след поредица от удари на украинските специални служби (ГУР, СБУ) и родната авиация такива катери със системи за противовъздушна отбрана на борда служат за прикритие на големите кораби на Черноморския флот на окупаторите по време на рейдове, отбелязва се в съобщението от ГУР, към което се прилага видеото (вж. долу) от удара.(УВести)