Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЪЛГАРИЯ Е ПОМОГНАЛА НА РУСИЯ ДА СПЕЧЕЛИ 1 МЛРД. ЕВРО ЧРЕЗ ПЕТРОЛНА ВРАТИЧКА

Киев, 09 ноември 2023.- България се е възползвала от “неясноти в правилата на ЕС”, намерила е вратичка в санкциите против Русия и е помогнала на Москва да спечели около 1 млрд. евро, пише “Politico”.

Това показва независимо разследване на изданието и проучвания на неправителствената организация Global Witness, аналитични центрове Center for the Study of Democracy (CSD) і Center for Research on Energy and Clean Air (CREA).

През декември 2022 г. Европейската комисия разреши на България да купува суров петрол от Русия в продължение на две години.

Целта на това изключение беше да се защити сигурността на доставките на страната. Вместо това рафинерия на “Лукойл” в България – собственост на Русия, започна да преработва горивото и да го продава в чужбина с цел печалба.

“Използвайки вратички, българското правителство позволи милиони барели руски петрол да влязат в рафинерията на “Лукойл”, които руската компания след това изнасяше като рафинирано гориво в чужбина, по-специално в ЕС”, се казва в статията.

Само между март и юли компанията “Лукойл” е изнесла около 3 млн. барела от предполагаемото руско гориво.

Според експертите, санкциите не са били нарушени от правна гледна точка.

“Неяснотите в правилата на ЕС, включително какво се смята за търговия, какви горива може да изнася България, ако не може да ги съхранява, и как ЕК изчислява данните, създават правни възможности за “Лукойл”, четем в статията.

Сега страните – членки призовават Брюксел да предприеме действия за отстраняване на тези пропуски. Тримата дипломати на ЕС заявиха, че Комисията трябва да преразгледа отстъпката за България преди да одобри 12-я пакет от санкции, който се очаква в близките дни. “Ако целта на отстъпката е била да се помогне обикновените българи да оцелеят… то ние се провалихме”, каза един от дипломатите.

Нашият коментар:

Приходите на руския бюджет от петрол и газ са се увеличили рекордно през последната година и половина. Постъпленията от тези две суровини в руския федерален бюджет през октомври са нараснали до 1,64 трилиона рубли, което е 2,2 пъти повече от предходния месец и най-високата месечна стойност от април 2022 г. насам.

Увеличението на приходите в руския бюджет се дължи на повишаването на световните цени на петрола и обезценяването на рублата, икономиите от субсидиите за местните доставчици на горива и спецификата на графика за плащане на данъците. По-специално, средната цена на руския петрол Urals, която се използва за изчисляване на данъците и митата, според официалните данни на министерството на финансите на РФ, е 81,52 долара за барел през октомври. В същото време към средата на октомври доларът струваше над 100 рубли и едва към края на месеца спадна до 93 рубли.