Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: СТРАНАТА СЕ НУЖДАЕ ОТ ЕДИНСТВО, А НЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРИ И ИЗБОРИ

Киев, 08 ноември 2023.- “Войната и руската заплаха не дават право на политически игри по темата за провеждането на избори в Украйна”, смята лидерът на “Европейска солидарност” Петро Порошенко – пети президент на Украйна.

Във Фейсбук той написа: “Имаме един враг – Русия и нейния луд диктатор. Това е врагът на целия украински народ и на демократичния свят. За да го победим, имаме критична нужда от единство – както на украинците, така и на света. Обединението изисква да се действа. Да действаме за защита на държавата и да оказваме максимално всеобхватна помощ на Въоръжените сили на Украйна.

Това е единствената позиция, която е правилна за страната днес. Това е моето кредо от 24 февруари 2022 г. Единство около Въоръжените сили и всекидневна работа и резултати”, пише Порошенко.

Лидерът на “ЕС” призова да се сложи край на политическите игри и шумотевицата около изборите.

“Нямаме право на политически игри, шумотевица и избори в условията на смъртоносна заплаха за страната. Това не са детски игри, когато става въпрос за самото съществуване на украинската държавност. Време е да се успокоим и всеки от нас да върши това, което трябва. И да се поправят грешките, защото, за съжаление, имаме много такива. Трябва да ги поправим с действия”, заяви Порошенко.(УВести)

Нашият коментар:

В Украйна напоследък се заговори за провеждане на президентски избори през 2024 г., когато свърша петгодишен мандат на Володимир Зеленский. Твърди се, че, освен някои вътрешни сили, за тях настоява и Вашингтон. Но здравият смисъл подсказва, че в условията на една война, когато част от територията на Украйна е окупирана, милиони украинци се намират в окупация, милиони – в чужбина, за изборите трябва да забравим, докато войната не свърши.