Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕК ПРЕПОРЪЧА ЕС ДА ЗАПОЧНЕ ПРЕГОВОРИ С УКРАЙНА И МОЛДОВА ЗА ЧЛЕНСТВО

Будапеща и Варшава могат да създават проблеми за Украйна

Киев, 08 ноември 2023.- Европейската комисия (ЕК) препоръчва на страните членки на Европейския съюз  да започнат преговори за членство с Украйна и Молдова. Това съобщи председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен днес.

Измина почти година и половина след като Брюксел допусна тези две страни като кандидатки за членство, и 10 години след проевропейските протести в Киев, познати още като Евромайдан или Революция на достойнството.

“Днес е исторически ден, защото днес Комисията препоръчва на Съвета да започне преговори за присъединяване с Украйна и с Молдова”, каза Фон дер Лайен днес след като ЕК публикува докладите по напредъка на страните страни, стремящи се към членство.

“Допълването на нашия Съюз има силна икономическа и геополитическа логика. Миналите разширявания показаха огромните ползи както за присъединяващите се страни, така и за ЕС. Всички печелим”, каза още тя.

Преговорите за членство могат да започнат официално, когато Киев изпълни оставащите условия на ЕС. За Украйна те включват мерки за засилване на борбата с корупцията, приемането на закон за лобизма в съответствие със стандартите на ЕС и укрепване на гаранциите за националните малцинства.

Очаква се лидерите на ЕС да решат дали да приемат препоръката на Комисията на среща на върха през декември. Затова е нужно единодушие на всички 27 страни членки.

Но, вероятно, Украйна ще има проблем с Унгария и Полша.

Будапеща, например, иска в районите с компактно местоживеене на нашите унгарци (Закарпатска област) абсолютно всички предмети от 1 до последния клас да се преподават на… унгарски език. Сегашното украинско законодателство дава правото само 1/3 от дисциплините да са на майчин език, което отговаря на препоръките на Венецианската комисия.

Полша пък иска Украйна да й позволи да ексхумира телата на полските жертви на т.н. Волинска трагедия – взаимно клане между поляци и украинци в Западна Украйна след нахлуването на Хитлер в СССР през 1941 г. Броят на жертвите от двете страни много варира. Твърди се, че полските са около 100 хил., украинските – 26 хил. Волинската трагедия е една отворена рана в украинско-полската история, върху която Москва перманентно паразитира.(УВести)

Още по въпроса:

ОСНОВНИ КОНСТАТАЦИИ ОТ ДОКЛАДА ЗА УКРАЙНА ЗА 2023 г.