Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УДАРЪТ ПО КОРАБ В КЕРЧ МОЖЕ ДА ПРИНУДИ РУСИЯ ДА ПРЕМЕСТИ ФЛОТА СИ ОЩЕ ПО-ДАЛЕЧ

Киев, 07 ноември 2023.- Най-далечният удар от страна на Украйна в окупирания от Русия Крим, който повреди малкия ракетен кораб “Асколд”, може да принуди Русия да премести флота си по-далеч от фронтовата линия, по-точно, в Новоросийск.

Това четем в доклада на министерството на отбраната на Обединеното кралство за ситуацията в Украйна към днешна дата.

Според украински и руски източници, на 04 ноември 2023 г. новопостроена корвета на руския флот почти сигурно е била повредена от удар, докато е била на док в корабостроителницата “Залив” в Керч в окупирания Крим. Най-вероятно, от поне два украински СУ-24 (на снимката горе), които, по всяка вероятност, са навлезли в зоната да работата на руските ПВО системи, са изстреляни три британски ракети Storm Shadow или SCALP-EG.

Спуснатият на вода през 2021 г. кораб “Асколд” от клас “Каракурт” все още не е въведен в състава на руския флот. Той може да носи осем крилати ракети “Искандер-М”

Този инцидент е станал по-далеч на изток в Крим, отколкото повечето от предишните заявени от Украйна удари на далечно разстояние. Именно в Керч започва Кримският мост. Разстоянието между Херсон и Керч е малко над 400 км.

Възможността на Украйна да нанесе удар по кримската корабостроителна инфраструктура вероятно ще накара Русия да пребазиране по-далеч от фронтовата линия. Освен това, опасността от нови удари по корабостроителницата “Залив” в Керч – една от най-големите в Европа, ще забави изграждане на нови кораби.(УВести)

От видеото се вижда, че “Асколд” е поразен с три ракети