Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

THE WASHINGTON POST: САЩ ДА ПРЕОСМИСЛЯТ ВЕРСИЯТА СИ ЗА ПОБЕДАТА ВЪВ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Киев, 06 ноември 2023.- Републиканците от Камарата на представителите на САЩ в момента се противопоставят на искането на Белия дом за нов пакет от помощи за Украйна. Преобладаващото мнение във Вашингтон е, че “непокорството” на Републиканската партия създава проблеми в стратегията на САЩ спрямо Украйна, смята Джейсън Уилик – колумнист на The Washington Post.

Генерал Валерий Залужний – главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна

Миналата седмица тези проблеми бяха изразени от главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний пред Economist. Генералът заяви, че контраофанзивата на Украйна, на която Западът е възлагал големи надежди и инвестирал милиарди долари в оръжия, едва ли ще постигне решителен пробив: “Точно както през Първата световна война, ние сме достигнали ниво на технологиите, което ни поставя в задънена улица… Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив”, пише Залужний.

“Това можеше да се предвиди. Преди година, когато Украйна имаше инерция – след като беше победила руснаците в Харкив и Херсон – генерал Марк Мили, тогава председател на Обединения комитет на началник-щабовете, предложи уреждане на войната чрез преговори. Подобно на Залужний, той направи откровено сравнение с Първата световна война, като отбеляза, че в началото на тази война е станало ясно, че тя “вече не може да бъде спечелена по военен път”, пише наблюдателят.

Напълно възможно е обаче преговорите да са били невъзможни по онова време – руснаците биха отказали каквито и да било преговори, а украинците не биха могли да бъдат убедени да направят решителен напън, за да си върнат по-голямата част от окупираните територии. Но администрацията на Байдън не направи никакъв опит, поне публично.

Белият дом обеща да подкрепи контранастъплението на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Както отбеляза дипломатично Залужний, администрацията на САЩ не винаги е действала решително.

“Ракетите с далечен обсег и танковете бяха най-актуални за нас през миналата година, но се появиха едва тази година – което улесни руснаците да отстъпят”, каза Залужний пред Economist.

Независимо дали това се дължи на бюрократична инерция или на усилията на президента Байдън да управлява риска от ескалация, резултатът е един и същ: Украйна днес е в по-лошо положение, отколкото беше през ноември миналата година. Войските й са изтощени, запасите й от оръжия са на изчерпване, а западната общественост е по-полярна по отношение на предоставянето на по-нататъшна подкрепа, четем в статията на Джейсън Уилик.

Съединените щати на практика нямат “апетит” за пряка война с Русия. Една руска победа в Украйна би била страшен удар по интересите на САЩ, но не толкова страшен, че да се рискува ядрена война.

Амбицията на външнополитическия естаблишмънт за победена Русия претърпя стратегически провал.

“Ако администрацията беше формулирала постижима крайна цел и план за нейното постигане, съпротивата на Конгреса срещу подпомагането на Украйна можеше да спре да нараства. Мнозинството в Конгреса гледа на Русия като на противник на Америка и разбира значението на независима Украйна. Би трябвало да е възможно мнозинството в Конгреса да се обедини около тази обща визия. Но с отшумяването на контраофанзивата поддръжниците на Украйна ще трябва да преосмислят политическия си подход”, заключава Джейсън Уилик.(УВести)

Още по темата:

САЩ И ЕС ЗАПОЧНАХА “ТИХО ДА УБЕЖДАВАТ” УКРАЙНА ДА ЗАПОЧНЕ ДА ПРЕГОВАРЯ С РУСИЯ?

ЗАПАДЪТ ТРЯБВА ДА РЕШИ КАКВА ДА БЪДЕ СТРАТЕГИЯТА МУ В ТАЗИ ВОЙНА

ГЕНЕРАЛ ЗАЛУЖНИЙ: СИТУАЦИЯТА НА ФРОНТА Е СТИГНАЛА ДО ЗАДЪНЕНА УЛИЦА