Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА РАЗСЛЕДВА СМЪРТТА НА 19 ВОЙНИЦИ ПРИ РУСКИ УДАР НА ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕ

Киев, 06 ноември 2023.- Станалият наскоро министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров разпореди пълно разследване на трагедията, станала на 03 ноември в селце Заричне в Запорожка област – само 30 км от фронтовата линия.

Тогава част от личния състав на 128-а отделна планинско-щурмова бригада се построи за церемония по награждаване в Деня на артилерията и ракетните войски, когато долетя руската ракета “Искандер-М”. Освен 19 убити, има и над 50 ранени, включително мирни граждани, дошли да наблюдават награждаването. Бригадата е една от най-добрите в украинската армия, направо е легендарна, с отлични артилеристи, преминали подготовка в чужбина и боравещи със западна техника.

Президентът Володимир Зеленский каза, че тази трагедия е можело да бъде избегната. На украински военнослужещи е забранено масово събиране именно да няма такива инциденти.

“Министърът на отбраната Умеров ми докладва за предприетите мерки за установяване на всички обстоятелства на случилото се, за това кой е дал заповедта и кой е отговорен”, каза още Зеленский.

Президентът добави, че разследването трябва да даде честни отговори на роднините на загиналите войници и на обществото за това как е станала трагедията и чии заповеди са били погрешни.

Днес командването на бригадата за първи път от злощастния петък излезе с изявление, като посочи точният брой на загиналите – 19 души, и помоли да не се спекулира със станалото, докато се води разследване. Първоначално “Українська правда” съобщи за над 20 загинали, а Юрий Бутусов от “Цензор.Нет” – за 28, който обвини командира на бригадата в безотговорност. Пан Юрий също така попита, къде е била нашата ПВО, че не е засякла дрон, давал на врага координати, и нашите средства за радиоелектронна борба, не видели полета на руската ракета.

В Закарпатска област, откъдето е 128-а отделна планинско-щурмова бригада, е обявен тридневен траур.(УВести)

Още по въпроса:

Командирът на 128-ма отделна планинско-щурмова бригада Дмитро Лисюк, който беше събрал войниците за церемонията по награждаването, е закъснял за събитието с половин час, съобщава ТВ “Громадське”, като се позовава на анонимен източник. Самият Лисюк пристигнал две минути след атаката.

Руснаците наблюдаваха нашите от дрон, като регулираха ракетния удар. Окупаторите, обаче, допуснаха грешка и удариха сградата зад военните. Всички, които стояха по-близо до пътя, загинаха. А личният състав, който трябваше да бъде награден, беше закрит от стената на сградата, ударена от “Искандер-М”. Това е единствената причина, поради която имаше по-малко жертви, отколкото можеше да има, каза източникът.