Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЕ СТАВА ДА СРАВНЯВАМЕ НАШАТА ВОЙНА С ВОЙНАТА НА ИЗРАЕЛ!

Киев, 06 ноември 2023.- Има една тема, която ме дразни, а именно – постовете “ама Израел?”, пише Олександър Карпюк – волонтер и бизнесмен, в “Главком“.

Отговарям: в момента Израел не воюва против враг, който е четири пъти по-голям по възможности за мобилизацията. Израел не е във война против ядрена сила, която заплашва да прибегне към ядрения си арсенал. Израел не воюва против държава с многократно по-голям военно-промишлен комплекс и 20 пъти по-голям военен бюджет. Съюзниците на Израел не му казват “не стреляйте там, не за това ви даваме оръжие и  пари”. Израел не е унищожил няколко хиляди танка (само според сайта на Orix става дума почти за 3000 руски танка). Против Израел не се бият армейски дивизии с авиация 4++, ракетни войски с хиляди балистични ракети (да не се бъркат с неуправляеми ракети, направени в мазетата) и бронирани групировки.

Израел има своя собствена война, с враг, за когото се подготвят от много години, Израел беше подкрепян от САЩ много преди този конфликт, Израел има по-малко мощен враг и този враг не е Русия. Нещо повече, именно по отношение на Русия Израел се страхуваше да каже гък, въпреки че тя засилваше противниците му. И едва сега Израел уж е прозрял.

Толкова е дразнещо да виждаш този комплекс за малоценност, идващ от хора, най-вече от тези, които не са отишли да защитават страната си. Защото когато самият ти участваш в тези трудни времена и разбереш колко трудно е да се постигне дори днешното положение, никога няма да правиш сравнение с Израел. Трябва да се гордеем с воините ни и с постиженията им и да помним болката и цената, която е била платена.

Въоръжените сили на Украйна извършиха чудо в положение, в което нямаха никакви шансове. Те спасиха страната от враг, който до този ден щеше да размаже всекиго за кратко време, да принуди победения да подпише мирно споразумение и да продължи да мачка всички наред. Украинците платиха за това с живота си.

Какви глупави, безгръбначни охлюви трябва да сме, за да даваме за пример Израел след това? Да, израелците са добри, защото поддържат държавата си в добро състояние и са готови да отвърнат на удара, но как можем да го сравнявате с войната против Русия? Цялата израелска армия сега се сражава на територията, където в нашата действителност няколко наши механизирани бригади биват обстрелвани с артилерия, авиация и ракети от самолети до кораби. С превъзходство във въздуха. Ама да, защо да оценяваме храбростта на нашите войници, когато някои се отнасят към тази война като към футболен турнир…

“Благодаря на всеки един от вас. Вие показахте на целия свят как се воюва за свободата и родината. Гордея се, че съм в едни и същи редици с вас. Героичните войници и героичните градове са нашата реалност. Колкото и да ни е трудно, със сигурност няма да се срамуваме от себе си”. Тези думи са на генерал Валерий Залужний – наш главнокомандващ.(УВести)