Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ФОН ДЕР ЛАЙЕН: ВПЕЧАТЛЕНА СЪМ ОТ РЕФОРМИТЕ, КОИТО УКРАЙНА ПРОВЕЖДА В РАЗГАРА НА ВОЙНАТА

Киев, 05 ноември 2023.- Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е убедена, че Украйна е способна да премине към следващия етап по пътя си към членство в ЕС.

Вчера тя пристигна на работно посещение в Украйна и на централната киевска гара беше посрещната от президента Володимир Зеленский.

“Трябва да кажа, че сте постигнали отличен напредък, – сподели Упсула фон дер Лайен. – Той е впечатляващ. През следващата седмица ЕК представи доклада си за разширяването. Искам да ви кажа, колко сме впечатлени от реформите, които проведохте в разгара на войната. Никога не трябва да забравяме, че водите екзистенциална война, докато реформирате страната си”.

Председателят на Европейската комисия отбеляза постигането на много важни етапи в реформата на съдебната система, в ограничаването на олигарсите и в борбата с прането на пари.

“Това е резултат от упорита работа. Знам, че сте в процес на провеждане на изключителни реформи. Вярвам, че Украйна ще успее да постигне амбициозната си мечта да премине към следващия етап от процеса на присъединяване”, заяви фон дер Лайен.

Тя допълни, че ЕС ще предостави финансова подкрепа за реставрирането на Украйна като модерна, просперираща демокрация. Брюксел иска да създаде фонд от 50 млрд. евро, който да инвестира във възстановяване на Украйна. Освен това, Западът търси законни финансови механизми да влака в Украйна и замразените в западни банки руски държавни пари. Става дума за над $300 млрд. Най-вероятно, Киев ще получава лихви от съхраняване на тези средства, а това е най-малко $300 млн. в тримесечие. “В момента трябва да избистрим начина, по който ще караме Русия да плаща за военната си агресия“, подчерта фон дер Лайен.

През юни 2022 г. Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС. За да се присъединят към блока, обаче, и двете страни тепърва трябва да извървят дълъг път на реформи.

Посещението на председателката на ЕК в Киев идва дни преди очакван доклад на Брюксел за напредъка на Украйна за покриване на изискванията за членство на ЕС. От Киев се очакват засилване на прозрачността, свързана с назначенията на прокурори, законодателство, свързано с прането на пари, както и намаляването на влиянието на олигархията.

Очаква се до края на тази година Киев и Брюксел да започнат преговори за присъединяване по конкретни глави.(УВести)