Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИМА ЛИ КОНФЛИКТ МЕЖДУ ПРЕЗИДЕНТА ЗЕЛЕНСКИЙ И КОМАНДВАЩИЯ ВСУ ГЕНЕРАЛ ЗАЛУЖНИЙ

Киев, 05 ноември 2023.- Уволнението преди два дни на командира на Силите за специални операции (ССО) генерал Виктор Хоренко може да подкопае авторитета на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний.

Украинските ССО – страшилище на руските окупатори

Това се посочва в статия на “Ню Йорк Таймс”, която се позовава на неназовани коментатори, включително член на украинския парламент.

Твърди се, че решението на президента да освободи Хоренко, за което той е разбрал от медии и без да се потърси мнение на Залужний като негов началник, е “озадачило някои”, тъй като генералът е постигнал немалко успехи в нанасянето на удари в тила на противника.

Към успехите на ССО спадат удари по кораби и инфраструктура на руския Черноморски флот в Крим и цели на територията на Русия. Ударите на далечни разстояния и диверсионните действия на специалните сили “окуражиха украинците”, пише изданието.

В същото време, полеви командири и военни анализатори критикуват някои решения, като, например, десанта през река Днепър в Южна Украйна и уволнението на командири на батальони, които са ръководили частите в лятната контраофанзива в Южна Украйна.

Американските военни, които са работили с генерал Хоренко, са били “изненадани” от новината за отстраняването му от длъжност и описват отношенията си с него като “близки и ефективни”, пише вестникът.

Според украинската Конституция, президентът има право да назначава и освобождава от длъжност началника на специалните сили, въпреки че длъжността е пряко подчинена на главнокомандващия на въоръжените сили. Затова уволнението на Хоренко подкопава авторитета на Залужний, смятат от медията. Същото пишат и някои украински медии и анализатори, в частност, Юрий Бутусов от “Цензор.Нет”. Допуска се, че някои в администрацията на Зеленский виждат в генерал Залужний конкурент за президентски пост след като войната свърши. Смята се, че интригата се плете от Андрий Ермак – дясната ръка на държавния ни глава. Въпреки че “вината” за освобождаване на Хоренко пое министърът на отбраната Рустем Умеров, който заяви, че Виктор Хоренко е уволнен по негова молба. “Но генералът ще работи в структурата на Главно управление “Разузнаване” към министерството ми”, каза министърът.

Нов командващ на ССО е полковник Сергий Лупанчук.(УВести)