Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ И ЕС ЗАПОЧНАХА “ТИХО ДА УБЕЖДАВАТ” УКРАЙНА ДА ЗАПОЧНЕ ДА ПРЕГОВАРЯ С РУСИЯ?

Киев, 04 ноември 2023.- Представители на САЩ и Европейския съюз са започнали “тихо да убеждават” с Украйна да започне мирни преговори с Русия.

Това съобщи NBC News, позовавайки се на неназовани настоящи и бивши американски служители.

Разговорите са включвали много широки дискусии за това от какво може да се наложи да се откаже Украйна, за да се постигне споразумение, твърдят служителите. Според този ТВ-канал, някои от разговорите, които длъжностните лица определиха като деликатни, са се състояли през октомври по време на среща на представители на повече от 50 държави, които подкрепят Украйна, включително страните – членки на НАТО (т.нар. Контактна група по въпросите на отбраната на Украйна).

Според източниците на NBC News, тези разговори отразяват ситуацията на фронта и политическата обстановка в Европа и САЩ. Дискусиите са започнали на фона на опасенията на американските и европейските официални лица, че войната е достигнала до задънена улица и те трябва да продължат да оказват помощ на Украйна.

Източници твърдят, че американското правителство е обезпокоено от това колко по-малко обществено внимание привлича войната в Украйна след началото на конфликта между Израел и ХАМАС. Длъжностните лица се опасяват, че тази промяна може да затрудни получаването на допълнителна помощ за Украйна.

Длъжностните лица също така заявиха, че Украйна, вероятно, ще разполага с време до края на тази година, т.е., няколко месеца, преди да започнат по-настоятелни дискусии за мирните преговори. Представителите на САЩ са споделили мнението си за този график с европейските си съюзници, отбелязва NBC News.

В същото време, двама американски служители заявиха, че администрацията на Байдън няма индикации, че руският президент Владимир Путин е готов да преговаря с Украйна. Според тях, Путин все още вярва, че може да изчака и да продължи да воюва, а САЩ и техните съюзници да се уморят да подкрепят Украйна във военно, политическо, икономическо, финансово и разузнавателно отношение или да се окаже, че снабдяване на Киев с оръжия и боеприпаси излиза твърде скъпо.(УВести)

Нашата справка:

Съветът на националната сигурност и отбраната на Украйна издаде разпореждане, според което официален Киев няма да преговаря с Москва, докато там на власт е Владимир Путин.

Още по темата:

УКРАЙНА ИМА ЯСНА СТРАТЕГИЯ, КАК СПРАВЕДЛИВО ДА ЗАВЪРШИ ТАЗИ ВОЙНА