Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКА КОНТРАОФАНЗИВА КРАЙ АВДИИВКА. НА КАКВО РАЗЧИТА КРЕМЪЛ?

Киев, 04 ноември 2023.- Путин иска да стигне до административните граници на Луганска и Донецка област, за да може да завърши т.н. специална военна операция, както в Русия наричат войната против Украйна, пише журналистът Сергий Гармаш в “Главком”.

Целите на Кремъл при изострянето на ситуацията в Донбас вече са ясни. Щурмът на Авдийвка, разполагането на допълнителни сили в района на Бахмут и др.

С контраофанзивата в Донбас Путин преследва редица цели.

Първата от тях е практическа. Да отдалечи войските си от Донецк (Авдиивка е все едно Кремиковци край София – б.”УВести”), за да намали заплахата от въздушни удари. По-рано Кремъл не беше особено загрижен за това. Но сега, като се има предвид броят на високопоставените руснаци, които се преместиха в Донецк, за да управляват т.н. “ДНР”, това вече е проблем. Освен това, Русия се нуждае от “втори Бахмут”, по-точно, от победа. За да покаже, че има някакви успехи, нови “придобивки”, “освобождения”. Това, според Кремъл, трябва да създаде мотивация за руснаците да се мобилизират по-активно. Защото сега мотивацията е спаднала значително.

Втората цел е по-глобална. Путин се нуждае от достъп до административните граници на Луганска и Донецка област, за да може да прекрати т.н. специална военна операция.

Той, очевидно, иска да замрази конфликта. Особено в контекста на нарастващата глобална турбулентност и повишаващото се напрежение в самата Русия, както показват неотдавнашните антисемитски събития в Дагестан. Махачкала показа, че хвърляйки цялата си енергия във войната с Украйна, режимът на Путин се е оставил уязвим за други заплахи, включително за ислямския радикализъм. Путин трябва да си развърже ръцете, но не може да го направи, защото цялата територия на Донецка област е записана в т.н. “конституция на ДНР” като негова територия. И именно в рамките на тази територия Русия анексира ДНР. Съответно, “спецоперацията” не може да приключи, докато поне част от територията на Донецка и Луганска област остава под контрола на Киев.

Достъпът до административната граница обаче прави това възможно. Да се обяви, че целите са постигнати, да се постави въпросът за преговори, като се вземе предвид, както обичат да казват руснаците, “съществуващата териториална реалност”.

И Кремъл се надява, че Западът ще подкрепи този сценарий.

За Путин е особено важно да постигне тези цели преди изборите през март догодина. Да се обяви за победител, да сложи край на “спецоперацията”, да не започне нова мобилизация (която е много вредна за електоралните настроения) – и отново да получи “мандата на народното доверие” за следващите пет години.

Нашата задача е да попречим на Кремъл да постигне тези цели, доколкото е възможно.(УВести)

Нашият коментар:

Два щурма на Авдиивка се оказаха безрезултатни, почти безрезултатни. В момента Кремъл събира войски и техника за трети такъв. Да, ситуацията там за нас е сложна, но не катастрофална. Руското командване не жали жива сила и т.н. мести (от месо) атаки вървят една след друга.