Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕНЕРАЛ БЕН ХОДЖЕС: СБЪРКАХ, КАТО КАЗАХ, ЧЕ ПРЕЗ ТОВА ЛЯТО КРИМ ЩЕ БЪДЕ ОСВОБОДЕН

Киев, 04 ноември 2023.- Бившият командващ на американската армия в Европа генерал Бен Ходжес призна, че е сгрешил, когато е прогнозирал, че Въоръжените сили на Украйна ще освободят окупирания Крим през лятото на 2023 г., съобщава Радио “Свобода”.

Генерал Бен Ходжес

“Сбърках в изчисленията си. Много съм озадачен от факта, че президентът на САЩ и канцлерът на Германия отказват да предоставят на Украйна това, от което се нуждае, за да освободи Крим. Бях сигурен, че досега американската администрация ще разбере, че трябва да помогнем на Украйна да победи. А ключът към победата е освобождаването на Крим. За тази цел се нуждаем от високоточни оръжия с голям обсег на действие. И Съединените щати, и Германия досега са отказвали да доставят такива оръжия. Грешах за това. И затова украинците се сблъскват с повече трудности, отколкото очаквах”, заяви Ходжес.

Според генерала, Украйна не получава достатъчна военна помощ от западните си съюзници поради опасения от ядрен конфликт с Русия.

“Смятам, че има политическо решение да не се предоставя такава подкрепа. Чувам различни оправдания, но всички те са неубедителни. Американската администрация се страхува, че Русия може да използва ядрени оръжия, ако се окаже, че е на път да загуби Крим.

Част от проблема е, че някои не могат да си представят, че Русия може да бъде победена. От десетилетия те са фокусирани върху Русия като велика сила и затова не могат да приемат идеята, че Русия може да се провали. Или пък вярват, че ако това се случи, то ще стане огромна катастрофа. Те не знаят какво да правят с евентуалния разпад на Русия”, обяснява бившият командващ на американската армия в Европа.(УВести)