Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЪЛНОТО РАЗМИНИРАНЕ НА УКРАЙНА ЩЕ ОТНЕМЕ 757 ГОДИНИ, ТВЪРДЯТ ЕКСПЕРТИ

Киев, 03 ноември 2023.- Почти 30% от територията на Украйна е покрита с мини. Руските военни са създали цели минни полета (някъде, с дълбочина до 20 км), за да възпрат украинската контраофанзива.

След повече от 600 дни пълномащабна инвазия Украйна задмина Афганистан и Сирия и стана най-минираната страна на земята, пише сп.”Time”. Смята се, че опасните мини са разпръснати върху почти 30% от територията на страната ни, а 6 млн. души са изложени на риск. Минните полета не само забавиха украинската контраофанзива, но и направиха неизползваеми някои от най-ценните земеделски земи в страната, което се отразява както на икономиката на Украйна, така и на световните хранителни доставки, се казва в статията.

В разговор с журналисти министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко подчерта, че размерът на територията, покрита с мини и невзривени боеприпаси, е най-големият от Втората световна война насам. “Според оценка, публикувана от GLOBSEC – мозъчен тръст в Словакия, на Украйна ще й трябват 757 години, за да възстанови щетите с помощта на конвенционалните, т.е. обикновени, методи и наличните ресурси”, каза Свириденко.

Юлия Свириденко

Според данни, предоставени от Министерството на икономиката на Украйна, към 01 ноември т.г. най-малко 264 цивилни граждани са загинали от мини, а повече от 830 са били осакатени или ранени. Длъжностни лица твърдят, че броят на жертвите на противопехотни мини може да достигне 9 000 до 2030 г., ако проблемът не бъде ефективно решен. Освен това без разминиране няма да можем да стартираме пълноценно икономиката ни, заяви Свириденко.

Министърът на икономиката заяви, че планира да върне 80% от замърсените земи за икономическо използване в рамките на 10 години. “За тази цел Украйна възнамерява да използва всички технологични инструменти, с които разполага – от сложна оценка на въздействието, базирана на изкуствен интелект, до самоделни безпилотни летателни апарати за откриване на мини – за да ускори традиционно бавния и трудоемък процес на почистване”, отбелязва изданието. Украинското правителство вече сътрудничи с американския гигант за анализ на данни Palantir. Активно се използва и техническият талант на украинските програмисти, които са разработили приложения за докладване на мини, както и на иновативните фермери, които са превърнали тракторите си в машини за разминиране.

Разминирането на Украйна ще отнеме не само години, но и милиарди долари. По оценки на Световната банка, разходите могат да надхвърлят $37 млрд. Но специалистите по взривни вещества и международните експерти твърдят, че процесите на разминиране, въведени за първи път в Украйна, най-вероятно ще променят завинаги скоростта, ефективността и безопасността на разминирането на военни зони след глобални конфликти.(УВести)