Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИРИЛО САЗОНОВ: СПИСЪКЪТ НА ДНЕШНИТЕ СЪЮЗНИЦИ НА РУСИЯ Е ЖАЛЪК И СМЕШЕН

Киев, 03 ноември 2023.- Тези дни френският президент Еманюел Макрон посети Казахстан. Той се срещна с президента Касим-Жомарт Токаев и го похвали, че е отказал да бъде “васал на която и да е сила”. Добър ход в много източен стил. Комплиментът определено му хареса. Но някои хора в Москва глупаво и упорито продължават да смятат Казахстан за свой васал и длъжник, пише за “Главком” журналистът и военнослужещ Кирило Сазонов.

Кирило Сазонов

Ще се засмеете и лесно ще се досетите – да, Русия веднага изрази загриженост. Тъжният кон на руското външно министерство Сергей Лавров заяви, че Западът се опитва да откъсне от Русия “съседи, приятели и съюзници”. Тъй като в момента не мога да дам на Лавров парче захар, ще се опитам да го успокоя с думи. Не се притеснявайте толкова много за съюзниците си. Никой няма да ви отнеме Северна Корея, Еритрея или приятелите ви от ХАМАС.

Да, списъкът на съюзниците на Русия днес е жалък и смешен. Защото всички приказки и кремълската пропаганда за съюза с Китай са пълни глупости. Китай е голяма и силна държава. Тя има влияние и статут. А Русия е поредният слаб съсед на Китай. Нещо средно между послушен васал и храна – това е сценарият, който ще се реализира.

Бивши съветски републики? Грузия, Украйна и Молдова имат военни конфликти и окупирани територии. Балтийските държави са в НАТО от дълго време и реагират много агресивно на всякакви опити за приближаване. Азербайджан е избрал да бъде приятел с Турция. Армения е разочарована от предателството на Кремъл и също иска да бъде приятелка със Запада. Централна Азия се фокусира върху един силен Китай. Това е!

Единствените истински съюзници на Русия са Еритрея и Северна Корея. Сред бившите републики уплашеният диктатор Лукашенко в Беларус се опитва да лавира. На него не може да се разчита. По принцип Русия е виновна за всички свои външнополитически провали. Нейният шовинизъм, блъфирането с посредствени карти и категоричното нежелание да се промени и да порасне. Това е казано за невежите: “Ако не можеш да обичаш, седни и бъди приятел”.

Но Русия нито може, нито иска да бъде приятел. Тя се опитва да изобрази пламенна страст с елементи на насилие. Жалък спектакъл, изпълняван от стар импотентен мъж…

Заглавието “Петдесет нюанса сиво” е много подходящо за тази страна. Но само заради цвета…