Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАПАДЪТ ТРЯБВА ДА РЕШИ КАКВА ДА БЪДЕ СТРАТЕГИЯТА МУ В ТАЗИ ВОЙНА

Киев, 03 ноември 2023.- Руско-украинската война навлезе в позиционна фаза. Това е сурова, непопулярна, но честна диагноза, пише политологът Володимир Фесенко. Тя означава, че нито една от страните във войната няма предимство за пълна и окончателна победа, а фронтовата линия няма да се промени съществено. Всъщност, тя не се е променила особено от почти година насам, след освобождаването на Херсон. И това положение може да се проточи до безкрайност.

Това е сигнал преди всичко към нашите западни партньори. Но е важно и за нас, за да не си правим илюзии и да не възлагаме прекомерни очаквания за бърза победа във войната срещу Русия.

Генерал Валерий Залужний – Главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна

Западът трябва да вземе решение за стратегията си в тази война. Статията на генерал Валерий Залужний в Economist е своеобразен неофициален отговор на група американски конгресмени републиканци, които изпратиха отворено писмо до президента на САЩ с въпрос за целите и стратегията на САЩ във войната между Русия и Украйна. Статията на Залужний, разбира се, не беше написана с такава цел (тя беше подготвена по-рано), но беше много навременна.

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна ясно формулира нуждите на Въоръжените сили на Украйна, какво може и трябва да се направи, за да се промени сегашното съотношение на силите във войната с Русия в полза на Украйна.

Трябва да излезем от капана на позиционната война. Въз основа на текста на Залужний обаче ние не можем да направим това сами. Не е достатъчно западните ни партньори просто да ни помагат на минимално ниво, за да ни предпазят от загуба на тази война.

Това, което можем и трябва да направим сами, е да “натрупаме резервите си”. Ако преведем “петия приоритет” в предложенията на Залужний на по-прост и директен език, става дума за по-ефективна и мащабна мобилизация. Не можем да спечелим войната със силите само на онези момчета и момичета, които вече се сражават в украинските отбранителни сили. И това е сигнал към украинското общество.

Бих добавил, че това е сигнал и към някои от подчинените на Залужний, които могат просто да дават заповеди. Факт е, че системата на военните наборни окръжия е подчинена на командването на Сухопътните войски. Но тази система все още е съветска по своята същност, морално и физически остаряла. Не военните комисари трябва да бъдат сменени, а системата на наборна военна служба и мобилизация. И това трябва да бъде решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, смята политологът Володимир Фесенко.(УВести)

Още по темата:

ГЕНЕРАЛ ЗАЛУЖНИЙ: СИТУАЦИЯТА НА ФРОНТА Е СТИГНАЛА ДО ЗАДЪНЕНА УЛИЦА