Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРЕМЪЛ ОРГАНИЗИРА МОЩНА ДЕЗИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ПРОТИВ УКРАЙНА ЧРЕЗ ЧУЖДИ МЕДИИ

Киев, 02 ноември 2023.- Русия е започнала мащабна дезинформационна кампания против Украйна, използвайки клонинги на уебсайтове на украински и чуждестранни медии.

Масираната спам атака започна на 25 октомври: през първите часове фалшивите публикации бяха публикувани със скорост 2,5 туита в минута, което показва автоматизиран и, следователно, евтин механизъм за разпространение на дезинформация. Материалите бяха публикувани в клонинги на известни украински и западни новинарски издания, а след това бяха препращани от ботове в платформата “X” (преди – “Твитър”).

Проектът Bot Blocker пръв забеляза това, като анализира публикациите и установи, че те са обединени от обща идея: украинците трябва да поискат от правителството си да започне преговори за примирие с Русия. Тези фалшиви статии разказваха на читателите, че “поражението на Украйна е неизбежно”, “Израел ще привлече цялото внимание и Украйна ще загуби военната си помощ”, “украинското правителство изпраща хора в месомелачка, за да запази властта” и т.н.

По-късно и The Insider проведе проучване на дезинформационната кампания на Кремъл против Украйна. Изданието анализира информацията, събрана от Bot Blocker, и потвърди заключенията на своите експерти.

Журналистите установиха, че за провеждането на тази дезинформационна кампания са създадени клонинги на такива известни западни издания като Welt, Fox News, Le Parisien, Der Spiegel и Walla. “Връзките в туитовете водят към сайтове-подложки, от които се пренасочват към сайта на клонинга. На западната аудитория се подава приблизително една и съща информация: никой вече не се интересува от войната на Русия против Украйна, сега всички гледат към Израел, Байдън повече няма да оказва финансова и военна помощ на Киев и т.н.“, пише The Insider.

Всъщност, твърди медията, това е масирана спам атака с прокремълски материали не само към украинската, но и към западната аудитория. Съобщенията, насочени към западната аудитория, са публикувани на иврит, английски, френски и немски език.

Изданието отбелязва, че “хакерите от ГРУ от години практикуват дезинформационни и фишинг атаки”, използвайки псевдосайтове. А според анализаторите на Bot Blocker, материалите за тази кампания са били написани по искане на Кремъл.(УВести)