Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕНЕРАЛ ЗАЛУЖНИЙ: СИТУАЦИЯТА НА ФРОНТА Е СТИГНАЛА ДО ЗАДЪНЕНА УЛИЦА

Необходим е мощен технологичен скок, да се измисли съвременен барут, както в Китай преди векове, променил, де-факто, света

Киев, 02 ноември 2023.- Генерал Валерий Залужний – главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, заяви пред The Economist, че ситуацията на фронта е стигнала до задънена улица, в която нито една от страните не може да напредне, тъй като са еднакво технологично оборудвани. Това му напомня за събитията от Първата световна война.

“За пет месеца контранастъпление Украйна е успяла да напредне само със 17 км. Русия десет месеца е атакувала, за да превземе Бахмут – град с размери 6 на 6 км, – сподели генералът. – Точно както през Първата световна война, сега ние достигнахме ниво на технологиите, което ни поставя в застой… Вероятно няма да има дълбок и красив пробив“. Според Залужний, необходим е мощен технологичен скок, за да се излезе от задънената улица.

Контраофанзивата подкопа надеждите на Запада, че Украйна може да притисне Русия, да обърка сметките на Кремъл и да принуди Путин да преговаря. Тя подкопа и предположението на генерал Залужний, че украинската армия може да спре Русия, като обезкърви войските й. “Това беше моята грешка. Русия е загубила най-малко 150 хил души. Във всяка друга страна такива загуби щяха да спрат войната, – заяви Залужний. – Но не и в Русия, където животът е евтин и където Путин се ръководи от Първата и Втората световна война, в които Русия е загубила десетки милиони хора”.

Нашата армия би трябвало да напредва със скорост от 30 км на ден, пробивайки руската отбрана. “Ако погледнете учебниците на НАТО и математическите изчисления, които направихме при планирането на контранастъплението, четири месеца трябваше да са достатъчни, за да стигнем до Крим, да превземем Крим, да се върнем от Крим и да отидем там отново”, казва саркастично генерал Залужний.

Вместо това той наблюдава как войските и техниката му засядат в минни полета в покрайнините на Бахмут на изток или на юг от Запорижжя, как доставената му от Запад техника е обстрелвана от руската артилерия и безпилотни самолети.

Същата история се разиграва и в главния район на настъплението, в южната част на страната, където новосформираните и неопитни бригади, въпреки че са оборудвани с модерна западна техника, веднага се сблъскват с проблеми, отбелязва The Economist.

“Отначало си помислих, че нещо не е наред с нашите командири, затова смених някои от тях. След това си помислих, че може би нашите войници не са годни за служба, затова прехвърлих войници в някои бригади”, казва Залужний. Когато тези промени не дали резултат, главнокомандващият наредил на подчинените си да намерят една книга, която някога видял, когато бил курсант във военната академия в Украйна. Тя се наричала “Пробив през укрепените отбранителни линии”. Тя е публикувана през 1941 г. от съветския генерал-майор П.С.Смирнов, който анализира сраженията от Първата световна война. “И още преди да съм я прочел до половината, осъзнах, че точно тук се намираме, защото, както и тогава, нивото на технологичното ни развитие днес озадачава както нас, така и нашите врагове“, казва Залужний.

По думите му, тази теза се е потвърдила при посещението му на фронтовата линия в Авдиивка, където наскоро Русия напредна с няколкостотин метра за няколко седмици, разполагайки две свои армии. “На нашите монитори в онзи ден, когато бях там, видяхме 140 руски превозни средства, които горяха в пламъци в рамките на четири часа, след като бяха попаднали в обсега на нашата артилерия”, каза генералът. Тези, които бягаха, бяха преследвани от безпилотни самолети FPV, управлявани дистанционно и оборудвани с взривни заряди, които операторите им просто забиваха във врага.

Същата е картината и при опита на украинските войски да напреднат. Залужний описва бойно поле, на което съвременните сензори могат да открият всяка концентрация на сили, а модерните прецизни оръжия могат да я унищожат. “Простият факт е, че ние виждаме всичко, което прави врагът, а той вижда всичко, което правим ние. За да се измъкнем от тази безизходица, ни трябва нещо ново, като барут, който е изобретен от китайците и с който все още се убиваме един друг.”

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний смята, че войната с Русия навлиза в нов етап: “позиционна” борба със статични и изтощителни сражения. За да я спечелим, ни трябват високи технологии. Главнокомандващ на ВСУ предупреждава, че подобна война е изгодна за Русия, тъй като й дава възможност да възстанови силите си.

В такава ситуация въоръжените сили се нуждаят от ключови военни способности и технологии. Най-важната от тях е въздушната мощ. Контролът върху небето е първият приоритет и е от съществено значение за мащабните сухопътни операции. Това включва както пилотирани самолети, така и безпилотни летателни апарати.

Залужний отбеляза, че в момента Русия поддържа значително предимство над Украйна в небето и това затруднява напредването на украинските войски.

Вторият приоритет на Украйна е електронната война. “Електронната война е ключът към победата във войната срещу безпилотните летателни апарати”, заяви генералът. Според него, през последното десетилетие Русия е модернизирала силите си за електронна война, като е създала нов тип войски и е разработила 60 нови вида такова оборудване. И в момента Русия е по-силна от Украйна в това отношение.

Залужний казва, че макар Украйна да е разработила много от собствените си системи за електронна отбрана, тя се нуждае и от по-голям достъп до електронно разузнаване от своите съюзници.

Третия приоритет е контрабатарейната война, или унищожаването на вражеската артилерия. В тази война артилерийският, ракетният и стрелковият огън съставляват 60-80% от всички военни задачи. Когато миналата година Украйна за първи път получи западни оръжия, те бяха доста успешни в откриването и унищожаването на руската артилерия. Ефективността на тези оръжия обаче рязко спадна поради усъвършенстването на руската електронна борба.

Подобри се и руският контрабатареен огън, добавя Залужний. Това до голяма степен се дължи на използването на “заблудени” боеприпаси “Ланцет”, които работят съвместно с разузнавателни безпилотни летателни апарати, както и на увеличеното производство на прецизно управляеми снаряди, които могат да бъдат насочвани от наземни коректировчици.

Според него, досега Украйна е успяла да постигне равновесие с Русия благодарение на по-точна огнева мощ, макар и в по-малък брой. Но това не може да продължи дълго. “И ние се нуждаем от нашите партньори, които да ни изпратят по-добро артилерийско разузнавателно оборудване, което да може да локализира руските оръдия”, каза главнокомандващият.

Четвъртият приоритет е технологии за взривяване на мини. Западните доставки се оказаха недостатъчни предвид мащаба на руските минни полета, които на някои места се простират на 20 км. Когато украинските войски разчистят вражеските минни полета, Русия бързо ги възстановява, като изстрелва нови мини от разстояние.

Украйна се нуждае от радарни сензори, които да откриват мини в земята, и от системи за димна завеса, които да прикриват действията на нашите сапьори. Силите за отбрана могат също така да използват реактивни двигатели от изведени от експлоатация самолети, водни оръдия или касетъчни боеприпаси, за да преодоляват минните полета, без да копаят в земята. Освен това ще помогнат и новите видове тунелокопачи.

Петият и последен приоритет е изграждането на резерви. Украйна има ограничен капацитет за обучение на резерви на собствена територия. Не можем лесно да извършване ротация на войниците на фронта. Нещо повече, Русия може да нанесе удари по тренировъчните ни центрове. Освен това, в украинското законодателство има пропуски, които позволяват на гражданите да избягват задълженията си.

Според Залужний, Украйна се опитва да реши тези проблеми. Въвежда се единен регистър на лицата, подлежащи на военна служба, а също така се планира да се разшири категорията на гражданите, които могат да бъдат призовани. Освен това, се въвежда “боен стаж”, който включва изпращане на новомобилизирани и обучени войници в опитни фронтови части за обучение.

“Русия не бива да бъде подценявана. Тя понесе тежки загуби и изразходва много боеприпаси. Но тя ще има предимство в оръжията, оборудването, ракетите и боеприпасите още дълго време. Нейната отбранителна промишленост увеличава производството си въпреки безпрецедентните санкции. Партньорите ни от НАТО също драстично увеличават производствения си капацитет. Но това отнема поне една година, а в някои случаи, като например самолети и системи за управление и контрол, две години.

Позиционната война е дълга война, която носи огромни рискове за украинските въоръжени сили и държавата. Ако Украйна иска да се измъкне от този капан, ще се нуждае от всички тези неща: превъзходство във въздуха, значително подобрени възможности за електронна война и противодействие на артилерията, нови минни технологии и възможност за мобилизиране и обучение на повече резерви. Също така трябва да се съсредоточим върху модерното командване и управление – за да можем да визуализираме бойното поле по-ефективно от Русия и да вземаме решения по-бързо – и върху рационализирането на логистиката ни, като същевременно нарушим руската логистика с ракети с голям обсег. Новите, иновативни подходи могат да превърнат тази война на позициите във война на маневрите”.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний смята, че без комбинация от нови технологии за победа над руската армия Украйна е изправена пред продължителна окопна война, която може да изтощи украинската държава.

Главнокомандващият на въоръжените ни сили призовава за иновации в областта на безпилотните самолети, електронната война, противоартилерийското и разминиращото оборудване, включително нови роботизирани решения. “Трябва да използваме силата на новите технологии”, казва генералът.

Според Залужний, забавянето на доставките на западни оръжия, макар и разочароващо, не е основната причина за затрудненото положение на Украйна. “Това е една от основните причини за възникването на проблема. Важно е да се разбере, че тази война не може да бъде спечелена с оръжия от последно поколение и остарели методи. Те неминуемо ще доведат до забавяне и в резултат до поражение”.

Генералът е възхитен от неотдавнашните си разговори с бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмидт и подчертава решаващата роля на безпилотните самолети и възможностите за водене на електронна война, които могат да попречат на полета им.

Според The Economist, оценката на Залужний е отрезвяваща: няма признаци, че революционен технологичен пробив, било то в областта на безпилотните самолети или електронната война, е зад ъгъла. А технологиите имат своите граници. Дори през Първата световна война появата на танковете през 1917 г. не е достатъчна, за да се преодолее безизходицата на бойното поле: необходим е цял набор от нови технологии и повече от десетилетие тактически иновации, за да се стигне до германския блицкриг през май 1940 г.

Това означава, че Украйна е затънала в една продължителна война, в която, според Залужний, Русия има предимство. Въпреки това главнокомандващият въоръжените ни сили настоява, че Украйна няма друг избор, освен да задържи инициативата, като продължи да напредва, дори и да напредва само с по няколко метра на ден. “Най-големият риск от една изтощителна окопна война е, че тя може да се проточи с години и да изтощи украинската държава.”

През Първата световна война въстанията се намесват преди технологиите да могат да променят ситуацията. Четири империи рухнаха, а в Русия избухна революция. Сривът на украинския дъх и свиването на подкрепата на Запада е това, на което разчита Путин.

Залужний не се съмнява, че една продължителна война е от полза за Русия – страна с три пъти по-голямо население и десет пъти по-голяма икономика от икономиката на Украйна. “Нека бъдем честни, Русия е феодална държава, в която най-евтиният ресурс е човешкият живот. А за нас… най-скъпото нещо, което имаме, са именно нашите хора“, казва той. Залужний уверява, че засега разполага с достатъчно войници. Но колкото по-дълго продължава войната, толкова по-трудно ще става с личен състав. “Трябва да потърсим този изход, трябва да намерим този барут, бързо да го овладеем и да го използваме за възможно най-бърза победа. Защото рано или късно ще се сблъскаме с факта, че просто нямаме достатъчно хора, които да се бият”, казва пред The Economist генерал Валерий Залужний.(УВести)