Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ХЕРСОНСКО НАПРАВЛЕНИЕ: ОЧАКВАМЕ ДОБРИ НОВИНИ

За 616 дни война руските загуби вече надхвърлят 300 хил. убити и тежко ранени

Киев, 01 ноември 2023.- Украинските военни може да имат три опорни точки на левия бряг на река Днепър в Херсонска област. Експертите предполагат, че вероятно скоро можем да очакваме добри новини от тази фронтова линия, пише “РБК-Украйна”.

Военният експерт Владислав Селезньов обяснява, че украинските въоръжени сили държат три опорни пункта между реките Днепър и Конка. Първият е в района на Дачи и Антонивския мост край окупирания Олешки, до които все още е невъзможно да се стигне. Вторият е в близост до железопътния мост в посока селата Пищанивка и Пойма, а третият е на група днепърски острови от Козачи Лагер до Кринки.

Според експерта, украинските въоръжени сили използват реката като логистичен маршрут за разполагане на личен състав, но засега без бронирани машини. Но и противникът не може да се придвижва с техника, защото река Конка му пречи. Въпреки че окупаторите имат предимства в авиацията.

“Да, руснаците имат предимство във въздуха, което означава, че на нашите морски пехотинци ще им е много трудно на плацдармите. По-специално, все още не е възможно да се създаде понтонен мостови преход и да се осигури неговата непрекъсната експлоатация. За целта трябва да разширим още повече опорните пунктове и да отблъснем противниковата артилерия”, обясни Селезньов.

На свой ред експертът Олександър Мусиенко смята, че украинските въоръжени сили имат перспективи в Кринки.

“Левият бряг на Херсонска област е добре пригоден за париране на руските флангови атаки на изток. Ясно е, че нашето командване разбира това, и е възможно там да се подготвят мащабни действия за форсиране на река Днепър и създаване на плацдарм за настъпление дълбоко в тила на противника”, казва Мусиенко.

Днес е 616-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 301490 (+680 за един ден), самолети – 321, хеликоптери – 324, танкове – 5123, ББМ – 9834, артилерийски системи – 7250, средства за ПВО – 563, реактивни системи за залпов огън – 846, автомобили – 9624, дронове – 5468.(УВести)