Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТОЗИ ЖУРНАЛИСТ САЙМЪН ШУСТЕР И ПРЕДИ Е ПИСАЛ НЕГАТИВНИ СТАТИИ ЗА УКРАЙНА

Киев, 01 ноември 2023.- Това е много лоша статия за Украйна, написана от Саймън Шустер в сп.”Тайм”, твърди в социални мрежи Тимофий Милованов – почетен председател на Киевската школа по икономика.

Всички, с които разговарях, я прочетоха. От министри до ръководители на международни финансови институции. Е, нямам достъп до правителствата на други държави.

Накратко, същността на статията е поредната лъжа, сякаш руснаците са написали текста: “Всичко е загубено, няма бъдеще, Украйна е корумпирана, хората не искат да се борят, президентът не разбира реалността, Америка няма да даде пари, а без Америка Украйна ще загуби”.

Статията е манипулативна и може да бъде критикувана, но не това е най-интересното. Става дума за нещо друго. Този журналист и преди е писал негативни статии за Украйна – например, през 2021 г. за батальон “Азов”, който едва ли не е начело на неонацисткото движение в света. Сериозно! Ето един цитат: “Извън Украйна “Азов” е в центъра на мрежа от екстремистки групи, която се простира от Калифорния през Европа до Нова Зеландия”.

Въпреки това, публикациите му след руската инвазия на 24 февруари 2022 г. са положителни. Той интервюира президента Зеленский, пише добре за първата дама, говори за това как Зеленский и Украйна са обединили света и защо Путин е заплаха за целия свят, а не само за Украйна.

Саймън Шустер

А сега е променил мнението си за Украйна и е написал статия, в която няма нито дума за необходимостта да продължим да се борим против Русия, да подкрепяме Украйна, за жертвите на украинците и, най-важното, за желанието на украинците да бъдат свободни, за това, че украинците определят бъдещето си, а не Москва или Вашингтон. Не, той пише за това как хората няма да простят на правителството за режим на тока през зимата и как Украйна ще загуби, ако няма пари от САЩ, а такива вероятно няма да има.

Защо е написал такава статия? Защо е променил отношението, тона и основните си послания?

Нямам добър отговор, но той определено не е “това е глупав журналист, който пише за предателство”. Статията му е сигнал, но въпросът е – от кого и защо?

Какъвто и да е този журналист, написаното от него е лошо за имиджа на Украйна, смята Тимофий Милованов.(УВести)

Още по темата:

НЯКОИ В СВЕТА СА СВИКНАЛИ С ВОЙНАТА В УКРАЙНА, ТЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В ШОУ ЗА ТЯХ