Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЪРЖАВЕН ДЕПАРТАМЕНТ: УКРАЙНА И ЗАПАДЪТ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ПОГРОМИ В ДЕГЕСТАН

Киев, 31 октомври 2023.- Вчера говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър отхвърли твърденията на Русия за предполагаемо участие на Украйна и Запада в антиеврейските погроми на летището в Махачкала, Дагестан, станали на 29 октомври.

Мария Захарова

Също вчера през деня Мария Захарова – говорител на руското външно министерство, заяви, че събитията в Дагестан са резултат от “планирана и осъществена провокация отвън”, в която ключова роля е изиграл “киевският режим”.

Като доказателство тя е цитирала реакцията на президента Володимир Зеленский на събитията, която той е публикувал в социалните мрежи. Зеленский е заявил, че руският антисемитизъм и омразата към другите народи са системни и дълбоко вкоренени.

“Да обвиняваш Украйна е абсурдно, разбира се”, коментира накратко говорителят на Държавния департамент. Той допълни, че Русия трябва да изправи пред съда отговорните за антиеврейските безредици в Дагестан.

Както е известно, в неделя, 29 октомври, в Махачкала (Дагестан, Русия) участници в антисемитски митинг нахлуха на летището и се опитаха да се качат на самолет от Тел-Авив, търсейки евреи, без да закачат руснаците. В резултат пострадаха 60 души.

Тълпата в мюсюлманската Махачкала се опита на проникне в пътнически самолет, пристигнал от Тел-Авив, в търсене на евреи

Вчера вечерта руският диктатор Владимир Путин е свикал разширено съвещание и е заявил, че антисемитските погроми в Махачкала на 29 октомври са били повлияни от Украйна и “агенти на западните специални служби”.

Европейската комисия осъди антиеврейските безредици в руския Дагестан. В НАТО смятат, че тези бунтове вредят на Кремъл, но, очевидно, руското ръководство не е в състояние да предотвратява прояви на радикализъм и радикализация на руското общество.(УВести)