Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЯКОИ В СВЕТА СА СВИКНАЛИ С ВОЙНАТА В УКРАЙНА, ТЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В ШОУ ЗА ТЯХ

Киев, 30 октомври 2023.- Президентът Володимир Зеленский заяви, че в Европа и САЩ се натрупва умора от войната в Украйна.

Това той каза в интервю за Time, съобщават украински медии.

Володимир Зеленский с президента на САШ Джон Байдън

Зеленский, който е говорил с журналисти във Вашингтон в края на септември, се чувства изтощен не само заради предизвикателствата на войната, но и заради необходимостта да убеждава съюзниците си, че Украйна може да спечели с тяхната подкрепа. “Никой не вярва в нашата победа толкова, колкото аз. Никой”, казал е президентът и е добавил, че вдъхването на тази вяра у съюзниците “отнема цялата сила и енергия,  разбирате ли? Изисква се толкова много!”

“Най-лошото е, че част от света е свикнала с войната в Украйна”, казва Зеленский. Според него, умората се натрупва като вълна.

“Виждате го в Съединените щати, в Европа. И виждаме, че щом започнат да се уморяват малко, за тях това става като шоу: Не мога да гледам това повторение за десети път”, обясни държавният ни глава.

Журналистите от Time разказаха, че след посещението на Зеленский в САЩ са се върнали в Киев заедно с него, за да се опитат да разберат как той ще отговори на сигналите, които е получил от американците, включително настойчивите призиви за борба с корупцията.

През първия ден журналистът Саймън Шустер попитал близък до Зеленский човек как се чувства президентът. “Ядосан”, му казали.

Един от членовете на екипа на президента е споделил, че у Зеленский не е останал никакъв оптимизъм, той идва, получава последните новини, дава нареждания и си тръгва.

“Зеленский се чувства предаден от западните си съюзници. Те го оставиха без средства за спечелване на войната, а само със средства да не я загуби”, каза журналистът.(УВести)